AIEA verifică dacă Ucraina pregăteşte pe ascuns bomba nucleară, aşa cum insinuează Rusia. Kievul a înaintat cererea pentru inspecţie

  • Organismul de pază nucleară al ONU se pregăteşte să trimită inspectori în Ucraina
  • Specialiştii vor investiga dacă temerile Rusiei în legătură cu un eventual atac nuclear din partea Ucrainei sunt fondate
  • Ucraina neagă că ar produce sau deţine armament atomic
15 afișări
Imaginea articolului AIEA verifică dacă Ucraina pregăteşte pe ascuns bomba nucleară, aşa cum insinuează Rusia. Kievul a înaintat cererea pentru inspecţie

Sursa foto: Profimedia

După ce Rusia a insinuat că Ucraina ar putea produce bombe nucleare, specialiştii din cadrul organismului de supraveghere al ONU se vor deplasa la invitaţia Kievului pentru a face cercetări.

„Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) este la curent cu declaraţiile făcute de Federaţia Rusă cu privire la presupusele activităţi în două locaţii nucleare din Ucraina”, a precizează AIEA într-un comunicat.

Presa rusă l-a citat pe generalul locotenent Igor Kirillov, şeful trupelor ruse de protecţie nucleară, biologică şi chimică, spunând într-un briefing: „Conform informaţiilor pe care le avem, două organizaţii din Ucraina sunt sub instrucţiuni concrete pentru a crea aşa-numita bombă ”.

Ruşii au suspiciuni în privinţa a două locaţii implicate: Uzina de îmbogăţire cu minerale de Est din regiunea centrală Dnipropetrovsk şi Institutul de Cercetări Nucleare din Kiev.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, susţine că agenţia „a inspectat una dintre aceste locaţii în urmă cu o lună şi toate constatările noastre au fost în concordanţă cu declaraţiile de garanţii ale Ucrainei. Nu au fost găsite activităţi sau materiale nucleare nedeclarate acolo”.

„AIEA se pregăteşte să viziteze din nou locaţiile în zilele următoare. Scopul vizitelor este de a garanta securitatea instalaţiilor, dar şi de a detecta eventualele activităţi şi materiale nucleare nedeclarate”, a declarat un oficial din cadrul agenţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici