Al-Qaida în Peninsula Arabă promite să intensifice jihadul după moartea lui Osama ben Laden

Liderul Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), Nasser al-Wahishi, a avertizat Statele Unite că "răul" va veni după moartea lui Osama ben Laden, într-un mesaj postat pe site-urile islamiste.

280 afișări
Imaginea articolului Al-Qaida în Peninsula Arabă promite să intensifice jihadul după moartea lui Osama ben Laden

Al-Qaida în Peninsula Arabă promite să intensifice jihadul după moartea lui Osama ben Laden

"Americanii l-au ucis pe şeic (...) dar ei trebuie să ştie că jarul jihadului se învăpăiază în prezent mai mult decât în timpul vieţii sale", afirmă yemenitul al-Wahishi în mesajul publicat miercuri, potrivit centrului american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE.

"Să nu credeţi că afacerea s-a încheiat (...) ceea ce va urma va fi şi mai rău, ceea ce vă aşteaptă va fi şi mai intens şi mai nociv", continuă liderul AQPA, adăugând: "vă veţi muşca degetele şi veţi regreta zilele şeicului" Osama ben Laden.

"Va trebui să luptaţi, generaţie după generaţie (...). Lupta dintre noi nu era condusă de Osama (ben Laden) singur", a continuat al-Wahishi.

El i-a adus un omagiu lui ben Laden, "ucis cu mâna pe trăgaci, luptând împotriva inamicilor lui Allah, fără să se predea".

După loviturile date de autorităţile saudite reţelei teroriste în acest regat, organizaţiile yemenită şi saudită au fuzionat, în ianuarie 2009, constituind Al-Qaida în Peninsula Arabă, puternic implantată în sudul şi estul Yemenului, unde atacurile contra forţelor de securitate îi sunt, în mod frecvent, atribuite.

Al-Qaida în Peninsula Arabă a încercat, la 25 decembrie 2009, să arunce în aer un avion care asigura o legătură între Amsterdam şi Detroit şi a revendicat trimiterea, cu un avion de marfă, de colete-capcană în Statele Unite, la sfârşitul lui octombrie 2010. Acestea au fost descoperite de poliţie, la Dubai şi în Marea Britanie, înainte să explodeze.

Liderul organizaţiei, Nasser al-Wahishi, a scăpat de închisoare, împreună cu 22 de militanţi, în 2006, iar adjunctul său saudit, Said al-Shihri, a fost eliberat din închisoarea militară de la baza navală americană din Guantanamo (Cuba), în noiembrie 2007.

La patru zile după eliminarea, în Pakistan, a lui Osama ben Laden, imamul radical americano-yemenit Anwar al-Awlaki, căutat de Washington, care-l acuză de terorism, a scăpat unui raid american în sudul Yemenului.

Imamul şi un lider saudit Al-Qaida în Peninsula Arabă au scăpat teferi şi nevătămaţi unui tir cu rachete, la 5 mai, contra vehiculului lor, la 50 de kilometri sud-est de Atak, capitala provinciei Shabwa, locul natal al lui al-Awlaki, potrivit oficialilor locali.

În plus, o altă grupare din cadrul Al-Qaida, Brigăzile lui Abdallah Azzam, a promis, de asemenea, într-un comunicat postat online pe forumuri jihadiste, publicat de SITE, miercuri, că va intensifica jihadul, după moartea lui ben Laden.

"Facem voia lui Allah (...) de a continua lupta. Moartea şeicului (Osama ben Laden) nu va face decât să ne întărească hotărârea de a lupta contra evreilor şi americanilor, pentru a-i răzbuna pe toţi martirii Umma (naţiunii islamice)", se arată în comunicat.

Abdallah Azzam, un iordanian de origine palestiniană, a fost mentorul lui Osama ben Laden. El a fost omorât într-un atentat în Afganistan, în 1989.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici