Al-Qaida în Yemen a difuzat o înregistrare video cu un ostatic american, ameninţând că îl execută

Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA) ameninţă, într-o înregistrare video, cu executarea unui ostatic american, a anunţat joi Centrul american pentru supravegherea site-urilor islamiste SITE, citat de AFP.

298 afișări
Imaginea articolului Al-Qaida în Yemen a difuzat o înregistrare video cu un ostatic american, ameninţând că îl execută

Al-Qaida în Yemen a difuzat o înregistrare video cu un ostatic american, ameninţând că îl execută

Bărbatul care apare în această înregistrare video, datată în decembrie 2014, este un fotoreporter răpit în capitala yemenită în septembrie 2013, potrivit SITE.

Luke Somers, în vârstă de 33 de ani, afirmă că a fost răpit în urmă cu peste un an la Sanaa. El cere ajutor şi afirmă că viaţa îi este ameninţată.

În înregistrarea video, Naser ben Ali al-Ansi din cadrul AQPA ameninţă că va executa ostaticul după trei zile de la postare, dacă Statele Unite nu dau curs cerinţelor grupării. El nu precizează care sunt aceste revendicări, dar afirmă că Washingtonul le "cunoaşte".

"Altfel ostaticul american pe care-l deţinem va avea o soartă inevitabilă", adaugă el.

Forţe speciale yemenite, susţinute de comandouri americane potrivit anumitor surse, au efectuat la sfârşitul lui noiembrie o operaţiune împotriva unor combatanţi Al-Qaida în provincia Hadramaut (sud-est), cu scopul de a elibera un grup de ostatici din care făceau parte, în afară de american, un britanic şi un sud-african.

Însă, potrivit Ministerului yemenit al Apărării, gruparea extremistă a trasferat ostaticul american chiar înainte de raid.

În înregistrarea video, al-Ansi evocă această operaţiune în Yemen şi subliniază că a eşuat.

"Ultima operaţiune (a Statelor Unite) a eşuat în Hadramaut, în cursul căreia un grup de elită de mujahedini (combatanţi jihadişti) a fost ucis", a spus el.

Ameninţarea Al-Qaida cu executarea fotoreporterului american intervine în contextul în care gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), cunoscută pentru brutalitatea de care dă dovadă în teritoriile pe care le controlează în Irak şi Siria, a decapitat din august cinci ostatici occidentali răpiţi în Siria.

Al-Qaida este activă în sudul şi estul Yemenului, o ţară săracă din Peninsula Arabia şi care se confruntă cu violenţe şi o gravă criză politică.

Statele Unite sunt principalul aliat al Yemenului în lupta împotriva Al-Qaida şi sunt autorizate să efectueze atacuri cu avioane fără pilot împotriva membrilor reţelei.

Washingtonul consideră AQPA cea mai periculoasă aripă a reţelei Al-Qaida, care a profitat de pe urma slăbirii puterii centrale în yemen. în 2011, în urma unei insurecţii populare faţă de fostul preşedinte Ali Abdallah Saleh, pentru a-şi consolida prezenţa în această ţară.

Al-Qaida a revendicat miercuri un atentat cu maşină capcană la Sanaa împotriva reşedinţei ambasadorului Iranului, o ţară acuzată că susţine miliţii şiite care încearcă să-şi extindă influenţa în Yemen, după ce au preluat controlul asupra capitalei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici