Al-Qaida plănuia atacuri sinucigaşe împotriva unor nave în Marea Mediterană - raport

Reţeaua teroristă Al-Qaida a înfiinţat o unitate maritimă pentru a ataca ţinte din Marea Mediterană, potrivit unui raport confidenţial al serviciilor de informaţii ruse FSB, relatează The Guardian în ediţia electronică.

220 afișări
Imaginea articolului Al-Qaida plănuia atacuri sinucigaşe împotriva unor nave în Marea Mediterană - raport

Al-Qaida plănuia atacuri sinucigaşe împotriva unor nave în Marea Mediterană - raport (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit acestui raport, citat de site-ul The Guardian, Al-Qaida în Maghrebul Islamic a înfiinţat o echipă formată din 60 de atentatori sinucigaşi care să amplaseze mine sub nave şi să folosească ambarcaţiuni mici şi rapide pentru atacuri kamikaze.

Raportul este datat în februarie 2011 şi pretinde că mişcarea vrea să îşi sporească prezenţa în Spania, Italia, Franţa, Marea Britanie şi Germania, precum şi în Maroc, Algeria, Libia, Mauritania, Senegal, Niger, Nigeria, Ciad Somalia şi Kenya.

Unul dintre scopurile sale este acela de a a-şi spori atacurile în Marea Mediterană, potrivit FSB. "Pentru a-şi atinge scopurile, a fost înfiinţată «Unitatea de Marină»: aceasta include agenţi sinucigaşi antrenaţi în diferite tehnici de sabotaj submarine (precum ataşarea unor mine de coca unei navei) şi folosirea unor ambarcaţiuni mici sau rapide ca «bombe plutitoare» împotriva ţintelor marine", afirmă documentul.

Al-Qaida a mai folosit şi înainte astfel de tactici. O ambarcaţiune de mici dimensiuni plină cu expolizibil a intrat în distrugătorul american USS Cole în Yemen în 2000, provocând moartea a 17 marinari. Dar în ultimii patru ani nu au fost înregistrate atacuri amfibie, iar raportul s-ar putea baza mai mult de zvonuri decât pe fapte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici