Al-Qaida susţine că operaţiunea cu pachete-capcană din Yemen ar fi costat doar 3.000 de euro

Al-Qaida din Peninsula Arabică susţine că tentativele sale de a arunca în aer pachete-capcană la bordul a două avioane-cargo cu destinaţia SUA au costat doar puţin peste 3.000 de euro, potrivit unor centre pentru supravegherea organizaţiilor teroriste, citate de Sunday Express în ediţia online.

19 afișări
Imaginea articolului Al-Qaida susţine că operaţiunea cu pachete-capcană din Yemen ar fi costat doar 3.000 de euro

Al-Qaida susţine că operaţiunea cu pachete-capcană din Yemen ar fi costat doar 3.000 de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o ediţie a revistei online Inspire, cu sediul la Yemen, organizaţia teroristă dă detalii despre această operaţiune numită Hemoragia, descoperită la sfârşitul lunii octombrie de autorităţile din Dubai şi East Midlands, în Marea Britanie. Ea subliniază că pentru punerea ei în aplicare au fost folosite obiecte uzuale, cum ar fi telefoane mobile Nokia şi două cartuşe de imprimantă HP umplute cu un explozibil organic.

Organizaţia susţine că folosirea aceleaşi metode a provocat prăbuşirea unui avion-cargo în Dubai, în timp ce oficialii americani susţin că atunci a fost vorba despre un accident, nu despre un act terorist.

Gruparea teroristă înscrie Operaţiunea Hemoragia într-o nouă strategie - de înlocuire a atacurilor spectaculoase cu atacuri de proporţii mai mici împotriva economiei americane, potrivit unor informaţii furnizate de Ben Venske, de la IntelCentre, şi de centrul SITE de monitorizare a grupărilor teroriste.

"Pentru a învinge America nu avem nevoie de un atac de proporţii. Având în vedere fobia în domeniul securităţii care s-a extins în America, este mai fezabilă organizarea de atacuri de proporţii mai mici, care implică actori mai puţini şi mai puţin timp pentru pregătirea lor", susţin autorii revistei.

Pachetele-capcană descoperite recent aveau scopul de a produce daune economice şi nu victime, potrivit unui autor prezentat ca directorul de operaţiuni externe al grupării teroriste. "Ştim că avioanele-cargo au la bord doar un pilot şi un copilot, aşa că obiectivul nostru nu era să producem cât mai multe victime, ci un prejudiciu cât mai mare economiei americane", prin atacarea industriei americane de transport, scrie acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici