Albania redeschide pentru NATO o bază aeriană din epoca sovietică

Albania, membră a NATO, care nu dispune de avioane de luptă proprii, a deschis luni o bază aeriană reconstruită din epoca sovietică pentru a deservi avioanele NATO, pe fondul unei ameninţări sporite din partea Rusiei, a declarat premierul Edi Rama, citat de Reuters.

503 afișări
Imaginea articolului Albania redeschide pentru NATO o bază aeriană din epoca sovietică

Albania redeschide pentru NATO o bază aeriană din epoca sovietică

NATO a cheltuit peste 50 de milioane de euro pentru baza aeriană Kucova, pentru a-şi consolida prezenţa în regiune. Spaţiul aerian al Albaniei, ţară de la Marea Adriatică, care se învecinează cu Grecia la sud şi Muntenegru la nord, este protejat de Italia şi Grecia.

„Aceasta este o bază care (va adăuga - n.r.) un alt element de securitate pentru regiunea noastră din Balcanii de Vest, care ştim cu toţii că este o regiune pusă în pericol de ameninţarea şi ambiţiile neo-imperaliste ale Federaţiei Ruse”, a declarat Rama în timpul inaugurării.

Două avioane de luptă care zboară de la baza aeriană Aviano a NATO din Italia au aterizat la Kucova pentru a marca redeschiderea aerodromului.

Baza aeriană este situată în micul oraş Kucova, cunoscut cândva sub numele de „Oraşul Stalin”, când MIG-urile de fabricaţie sovietică şi chineză erau în aşteptare pentru ordinele de intervenţie în cazul unui război cu Occidentul care nu a mai sosit niciodată.

Ţintele probabile atunci erau Austria, Germania, Italia şi Danemarca, a declarat Rama.

„Astăzi trăim într-o epocă diferită şi, din fericire, Albania se află de partea cealaltă”, a spus Rama.

Albania, care a aderat la NATO în 2009, este, de asemenea, în discuţii cu NATO pentru a construi o bază navală la Porto Romano, pe coasta Adriaticii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici