Alegeri în Australia după 3 ani de incendii, pandemie şi inflaţie.Conform sondajelor, laburiştii i-ar putea învinge pe liberali

  • Australia merge sâmbătă la vot! Costurile de trai în creştere au dominat agenda campaniei electorale, alegătorii considerând-o drept cea mai critică problemă în unele sondaje.
  • Aproape 6 milioane de alegători dintr-un electorat de 17 milioane şi-au votat deja politicienii prin corespondenţă.
  • Avantajul laburiştilor de centru-stânga faţă de coaliţia liberal-naţională s-a redus la 51-49% , a arătat un sondaj realizat pentru Sydney Morning Herald.
  • Liderul laburist: "„Lucrătorii australieni plătesc preţul pentru un deceniu de politică proastă şi eşecuri economice"
2176 afișări
Imaginea articolului Alegeri în Australia după 3 ani de incendii, pandemie şi inflaţie.Conform sondajelor, laburiştii i-ar putea învinge pe liberali

Sursa Foto - Facebook, Scott Morrison (Liberal)/ Anthony Albanese (Laburist)

Pe 18 mai, australienii vor decide soarta gvernului liberal condus de premierul Scott Morisson din 2018.  

Laburiştii de centru-stânga conduşi de Anthony Albanese par să aibă avantaj în faţă coaliţiei liberale, cu toate că s-a redus în ultimele două săptămâni de la 54-46% la 51-49%. 

Un alt sondaj efectuat de The Guardian a indicat că avansul Labour a scăzut  la 48-46% de la 49%-45% în urmă cu două săptămâni 

Prim-ministrul Scott Morrison a descris tendinţele dinainte de sondaj ca fiind „cu adevărat încurajatoare”, în timp ce laburiştii au recunoscut că vor fi incredibil de aproape de victorie, transmite CNBC

Viaţa în Australia nu a fost uşoară în ultimii 3 ani  - de la incendii şi pandemie la inflaţie 

Costurile de trai au dominat ultimele perioade ale campaniei, alegătorii considerând-o drept cea mai critică problemă în unele sondaje.

Creşterea salariilor în Australia a crescut cu doar o fracţiune în ultimul trimestru, au arătat datele publicate miercuri, chiar dacă a crescut în mod record numărul locurilor de muncă vacante. 

Dar inflaţia preţurilor de consum a crescut de două ori mai repede decât salariile. 

„Am fost foarte sincer cu australienii cu privire la provocările economice cu care ne confruntăm... nu există  niciun glonţ magic în această privinţă, vreun pix sau vreo baghetă magică”, a spus Morrison reporterilor. 

 Liderul opoziţiei Anthony Albanese a acuzat gestionarea defectuoasă a guvernului pentru creşterea lentă a salariilor şi şocul inflaţionist.

„Lucrătorii australieni plătesc preţul pentru un deceniu de politică proastă şi eşecuri economice, în timp ce Scott Morrison spune că ar trebui să fie răsplătit cu încă trei ani pentru că abia începe să guverneze”, a spus Albanes.

În 2021, conform The Guardian, premierul.Scot Morrison a fost criticat pentru o abordare lentă, leneşă şi şocant de iresponsabilă privind combaterea schimbărilor climatice. 

Chiar în perioada de dinaintea pandemiei, Australia a fost devastată în iarna 2019/2020 de incendiile de vegetaţiei.

24,3–33,8 milioane de hectare au fost distruse, 9000 de clădiri au fost arse, 34 de persoane au fost ucise de incendiu şi alte 445 au murit de la inhalare de fum. 

3 miliarde de vertebrate terestre (de la reptile la urşi koala)  au fost afectate, iar unele specii extincte au dispărut definitiv. 

 

Australia a fost apoi devastată de pandemia de coronavirus, peste 6 milioane de persoane fiind infectate şi doar 7.000 au decedat.

Guvernul lui Scott Morrison a purtat o politică draconică de Zero Toleranţă faţă de  COVID-19 .

Au fost impuse reguli şi pedepse dure pentru distanţare socială, graniţele dintre provincii au fost închise, cluburile, restaurantele şi alte servicii neesenţiale au fost închise şi au fost impuse controale stricte în aeroporturi unde persoanele infectate sau nevaccinate nu aveau permisiunea de a intra în ţară. 

Novak Djokovic, jucător de tenis din Serbia şi numărul 1 la nivel mondial, a încercat să joace la campionatul Australia Open din 2022, dar nu a primit permisiunea de a juca fiindcă era nevaccinat, şi pentru că ar fi minţit public în privinţa infectării, a primit interdicţie 3 ani de a mai călători în Australia. 

Restricţiile impuse precum purtarea măştii sanitare şi vaccinul anti-COVID au stârnit proteste violente din cauza dezinformării şi propagării cu teorii conspiraţioniste.

Ce arată statisticile?

Aproape 6 milioane de alegători dintr-un electorat de 17 milioane şi-au votat deja politicianul prin corespondenţă, au arătat datele oficiale.

1,1 milioane de voturi prin poştă au fost primite în plus până acum faţă de alegerile din 2019. Comisia Electorală a semnalat că un câştigător clar ar putea să nu apară în noaptea alegerilor dacă este o competiţie strânsă, mai ales  din cauza timpului necesar numărării tuturor voturilor prin corespondenţă. 

Conform acestui sondaj, social-demoocraţii din Partidul Laburist Australian  au şanse să câştige cu scor strâns, iar liberalii ar putea să piardă puterea după 9 ani de guvernare în care au fost schimbaţi trei premieri. 

Pe ultimele poziţii se află ecologiştii de la Partidul Australienii Verzi, populiştii de la Partidul O Naţiune, libertarienii de la  Partidul Australia Unită, ţărăniştii de la Partidul Australian al lui Katter şi centriştii liberali de la Alianţa Centrului. 

Wikipedia Commons

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici