Alegeri în Bulgaria. Vecinii de la sud de Dunăre merg la urne pentru a doua oară în trei luni

Bulgarii votează astăzi la alegerile parlamentare. Votul este al doilea în trei luni, după ce alegerile din aprilie au avut ca rezultat un parlament fragmentat care nu a reuşit să producă un guvern, subliniind diviziunile profunde din Bulgaria cu privire la moştenirea guvernării lui Borissov.

398 afișări

Partidul de centru-dreapta GERB al logevivului premier Boyko Borissov este dat de sondaje la egalitate cu noul partid anti-establishment "Există un astfel de popor" a excentricului om de televiziune Slavi Trifonov. Ambele sunt situate la aproximativ 20-22%.

Chiar dacă GERB va câştiga alegerile este puţin probabil ca logevivul premier Borissov, 62 de ani, fostă gardă de corp al dictatorului comunist Todor Zhivkov, să găsească aliaţi aliaţi pentru a forma o majoritate. Partidul şi Borissov s-au aflat în centrul mai multor scandaluri de corupţie ce au dus la ample proteste în Bulgaria.

"Cred că vedem sfârşitul erei Borissov", a spus pentru Reuters Parvan Simeonov, analist politic la Gallup International. 

Partidul Bulgaria Democrată, o formaţiune care militează împotriva corupţiei, este creditat cu 12% din voturi, iar mişcarea Ridicaţi-vă! Jos Mafia! este la nivelul de 5,5%-6%.

Partidul Socialist (centru-stânga) ar putea obţine 16% din voturi, iar Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MRF), creată de etnici turci, este la nivelul de 11,5%.

"În pofida îmbunătăţirii poziţiilor, partidele care contestă starea sistemului nu obţin cele 120 de voturi necesare pentru o majoritate. În acest context, găsirea formulei coaliţiei probabil va fi elementul central în viitoarea legislatură, la fel cum a fost şi după scrutinul din aprilie", conform analiştilor Institutului Alpha Research.

Secţiile de votare s-au deschid la 7:00 şi se vor închide la ora 20:00. Un total de 23 de partide şi coaliţii participă la alegerile din 11 iulie şi 5.081 de candidaţi la parlamentare candidează pentru cele 240 de locuri în Parlament.

Votul va avea loc în 13.012 secţii de votare din toată ţara. Au fost deschise un număr record de secţii de votare în străinătate - 784 în 68 de ţări.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici