ALEGERI în Marea Britanie: Britanicii din străinătate, inclusiv din România, votează prin corespondenţă sau prin procură

Britanicii care trăiesc sau muncesc în afara Marii Britanii, inclusiv în România, au la dispoziţie două modalităţi de a vota la parlamentarele de joi: prin corespondenţă (vot poştal) sau prin procură (prin reprezentant).

347 afișări
Imaginea articolului ALEGERI în Marea Britanie: Britanicii din străinătate, inclusiv din România, votează prin corespondenţă sau prin procură

ALEGERI ÎN MAREA BRITANIE: Britanicii din străinătate, inclusiv din România, votează prin corespondenţă sau prin procură (Imagine: HEPTA)

Sistemul electoral britanic prevede trei modalităţi de vot: prezentarea la secţia de vot, votul prin corespondenţă (vot poştal) şi prin procură (prin reprezentant), caz în care este desemnată o persoană care votează în numele altcuiva.

Cei mai mulţi votanţi aleg varianta clasică, de a se prezenta personal la urne, dar britanicii care locuiesc sau muncesc în afara ţării ori au diverse probleme în ziua votului aleg votul poştal sau cel prin procură.

Cei înscrişi în Registrul electoral, primesc înainte de ziua votului un "poll card" în care sunt informaţii unde şi când trebuie să voteze. Cele mai multe secţii sunt deschise în şcoli sau în săli special amenajate.

Acest "poll card" are doar un scop informativ, nefiind necesară prezentarea lui la vot.

Secţiile de vot sunt deschise între orele 7:00 şi 22:00.

Cetăţenii care decid să voteze prin poştă trebuie să anunţe acest lucru în prealabil. Pentru alegerile de joi, termenul limită a fost 21 aprilie, ora 17:00.

Formularul pentru votul prin poştă nu poate fi completat online, ci se depuse personal la Biroul de Înregistrare Electorală, deoarece este nevoie de semnătura alegătorului din motive de securitate a votului şi pentru a preveni eventuale tentative de fraudă.

Alegătorii care optează pentru votul prin poştă primesc buletinul de vot la adresa din cartea de identitate sau la o altă adresă indicată în formularul completat.

Buletinele se pot trimite prin poştă doar după expirarea termenului limită de înscriere a candidaţilor - în cazul alegerilor de joi termenul fiind 9 aprilie, ora 16:00. Buletinele de vot trebuie trimise de votanţi astfel încât ele să ajungă la destinaţie până la ora de închidere a urnelor - 22.00.

Cetăţenii sunt sfătuiţi, pe cât este posibil, să depună personal la poştă buletinul de vot în plic sigilat, sau să-l încredinţeze unei persoane de încredere, în niciun caz unui candidat sau activist politic.

O altă modalitate este votul prin procură (prin reprezentant), folosit mai ales de cei care se află în străinătate sau de cei cu probleme de sănătate.

Ca şi în cazul votului prin poştă, votanţii trebuie să aplice pentru a vota prin procură -termen limită 28 aprilie, ora 17:00. Totuşi, dacă după expirarea termenului apar situaţii precum probleme de sănătate sau schimbarea locului de muncă se poate aplica în regim de urgenţă pentru această procedură. Acest lucru se poate face inclusiv în ziua votului, până la ora 17:00.

Spre deosebire de votul prin poştă - unde nu este nevoie de motivarea cererii, pentru votul din procură trebuie oferit un motiv. Pot solicita vot prin procură cei care în ziua votului sunt în concediu, britanicii care locuiesc în străinătate, membrii forţelor armate, diplomaţii. De asemenea, pot opta pentru această variantă persoanele care în ziua scrutinului nu pot lipsi de la serviciu, participă la un curs educaţional sau nu se pot deplasa până la secţia de vot din cauza unor probleme de săntătate.

Persoana desemnată să voteze prin procură trebuie să aibă cel puţin 18 ani.

Un cetăţean poate vota prin procură la un scrutin pentru cel mult două persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici