Alegeri în Suedia: blocul de centru-stânga aflat la guvernare are un avans minim în sondaje

Blocul de centru-stânga aflat la guvernare în Suedia părea să obţină o victorie la limită asupra adversarilor de dreapta, potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne după încheierea scrutinului de duminică, anunţă Reuters.

266 afișări
Imaginea articolului Alegeri în Suedia: blocul de centru-stânga aflat la guvernare are un avans minim în sondaje

Alegeri în Suedia: blocul de centru-stânga aflat la guvernare are un avans minim în sondaje

Partidul Democraţilor Suedezi, care se opune imigraţiei, a înregistrat câştiguri şi ar putea deveni al doilea partid ca mărime în parlament.

Sondajul realizat de televiziunea publică SVT a acordat blocului de centru-stânga al premierului Magdalena Andersson 49,8% din voturi, faţă de 49,2% pentru partidele de dreapta din opoziţie.

Sondajele de opinie au arătat o cursă prea strânsă pentru a fi decisă pe parcursul unei bune părţi a campaniei, iar sondajele la ieşirea de la urne pot fi diferite de rezultatul final. Un sondaj TV4 din ziua alegerilor a arătat, de asemenea, că partidul de centru-stânga avea un avans uşor.

Sondajul la ieşirea de la urne a prezis că centrul-stânga condus de social-democraţii lui Andersson, la putere de opt ani, va câştiga 176 de locuri, cu unul mai mult decât cele 175 necesare pentru o majoritate în parlamentul cu 349 de locuri. Dreapta ar urma să câştige 173 de locuri, a arătat exit-poll-ul.

Sondajul de la ieşirea de la urne al SVT arăta că Partidul Democraţilor Suedezi al lui Jimmie Akesson, care cere ca imigraţia să fie redusă practic la zero, a obţinut 20,5% din voturi, faţă de 17,5% la alegerile precedente.

În timp ce problemele legate de lege şi ordine publică reprezintă o preocupare pentru dreapta, norii economici care se adună, în timp ce gospodăriile şi companiile se confruntă cu preţuri la energie electrică foarte mari, au fost văzute ca un impuls pentru prim-ministrul Andersson, mai populară decât partidul său.

Andersson a fost ministru de finanţe timp de mai mulţi ani înainte de a deveni prima femeie prim-ministru al Suediei în urmă cu un an. Principalul său rival, liderul moderaţilor Ulf Kristersson, s-a prezentat ca fiind singurul candidat care ar putea unifica dreapta.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici