Alegeri legislative cu focuri de armă, în Macedonia

Trei persoane au fost rănite într-un schimb de focuri dintr-o zonă a etnicilor albanezi din capitala macedoneană Skopje, în cursul alegerilor legislative desfăşurate duminică, au anunţat poliţia şi oficiali din cadrul partidelor.

12 afișări
Imaginea articolului Alegeri legislative cu focuri de armă, în Macedonia

Alegeri legislative cu focuri de armă, în Macedonia (Imagine: Mediafax Foto)

"Am fost atacaţi", a declarat Izet Mexhiti, un oficial de rang înalt al Uniunii Democratice pentru Integrare (DUI, albaneză), acuzând activiştii Partidului Democratic al Albanezilor rival.

El a precizat că un oficial din cadrul organizaţiei DUI din cartierul Cair a fost rănit la stomac şi primeşte îngrijiri medicale la spital.

Doi trecători au fost răniţi, a adăugat el, subliniind că partidul său a primit informaţii că alte trei persoane au fost de asemenea rănite.

Potrivit unor martori citaţi de Reuters, poliţia a creat un perimetru de securitate în unele părţi ale cartierului. Oficialii de la faţa locului au confirmat incidentul armat.

Votul pentru Parlamentul macedonean a fost oprit anterior, din motive de securitate, în oraşul Aracinovo. Agenţia oficială de presă MIA a relatat despre confruntări în alte zone şi despre un dispozitiv exploziv de mici dimensiuni care a fost aruncat spre o cafenea goală.

Alegerile sunt considerate un test pentru maturitatea politică a ţării, după o campanie în care violenţele au alimentat temerile că progresele lente în vederea integrării în UE ar putea înregistra noi amânări.

Preşedintele Branko Crvenkovski a făcut un apel la calm, precizând că primul pas către UE şi NATO este organziarea unor "alegeri paşnice, corecte şi democratice". Bruxelles-ul a avertizat deja că alegerile sunt un test pe care Macedonia trebuie să îl treacă pentru a demara negocierile de aderare la UE.

Serhi Holovaty, şeful misiunii de monitorizare a Consiliului Europei, a declarat că a observat o serie de nereguli în timpul vizitelor pe care le-a efectuat dimineaţa la câteva secţii de vot, precum şi "posibilitatea manipulării rezultatelor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici