Alegeri parlamentare în Irlanda, într-o atmosferă de respingere a austerităţii

Irlandezii decid vineri cine-i va conduce în următorii cinci ani, într-un scrutin cu un rezutat incert potrivit ultimelor sondaje de opinie, relatează AP în pagina electronică.

143 afișări

Premierul Enda Kenny le-a cerut alegătorilor să menţină actuala coaliţie la putere, argumentând că merită un al doilea mandat în urma unei îmbunătăţiri a situaţiei pe piaţa muncii şi unei relansări economice.

Potrivit sondajelor publicate în cele trei săptămâni de campanie, Partidul Fine Gael al lui Kenny este creditat ca urmând să se claseze primul loc. Însă Partidul Laburist, partenerul său de coaliţie, este creditat cu un rezultat slab, din cauza atacurilor opoziţiei vizând programul de austeritate al Guvernului - dureros, dar care a dat rezultate.

Susţinerea celor două formaţiuni a scăzut de la 37 la 33%, potrivit ultimelor sondaje. Ministrul Finanţelor Michael Noonan crede că cele două partide au nevoie de un scor de cel puţin 41% pentru a forma un guvern, relatează Deutsche Welle.

Potrivit unor analişti, Fine Gael s-ar putea confrunta cu unele dificultăţi şi ar putea fi nevoit să formeze o coaliţie cu inamici vechi de zeci de ani precum Fianna Fail, o altă formaţiune de centru, creditată pe al doilea loc în urma scrutinului. Însă ambele partide au exclus o coaliţie.

Numeroşi alegători sunt nemulţumiţi de nivelul tot mai mare al sărăciei şi al numărului de persoane fără adăpost, în pofida relansării economice despre care vorbeşte Guvernul.

"Ultima dată am votat pentru ei, dar nu o voi mai face niciodată", a declarat pentru AFP Silvia Doran, în vârstă de 72 de ani. "Ne-au luat bani din pensii de trei ori. Apoi ne-au impus o taxă pe locuinţe şi una pe apă. Cum să le plătim din pensie?", a adăugat ea.

Unii analişti consideră că este puţin probabil ca partidele de opoziţie să beneficieze de pe urma nemulţumirii faţă de politicile economice ale Guvernului. Alianţa Antiausteriate Oamenii înaintea profitului şi partidul republican Sinn Fein (stânga) ar urma însă să obţină mai multe mandate în noul Dail Eireann - Camera inferioară a Parlamentului.

"Eu cred că după alegeri am putea avea un Dail fragmentat", a declarat Richard Colwell, directorul institutului de sondare Red C. "Pare tot mai puţin probabil ca Fine Gael şi Partidul Laburist să poată forma un guvern singure", a adăugat el.

Kenny ar putea încerca să formeze o coaliţie de partide mici şi parlamentari independenţi, în cazul în care nu reuşeşte să obţină o majoritate în urma scrutinului, potrivit unor analişti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici