Alegerile legislative de marţi din SUA. Impactul lor asupra curentului populist din întreaga lume

Pe lângă impactul asupra scenei politice americane, alegerile legislative din 6 noiembrie ar putea avea o influenţă majoră la nivel mondial asupra curentului populist, în condiţiile în care victoria lui Donald Trump din 2016 a inspirat politicienii populişti şi naţionalişti din întreaga lume.

994 afișări
Imaginea articolului Alegerile legislative de marţi din SUA. Impactul lor asupra curentului populist din întreaga lume

Alegerile legislative de marţi din SUA. Impactul lor asupra curentului populist din întreaga lume

"Scrutinul nu este doar un referendum privind primii doi ani ai mandatului preşedintelui Trump, dar şi unul privind modelul politic populist pe care acesta îl reprezintă", afirmă Frederick Kempe, preşedintele şi directorul general al Atlantic Council, într-un editorial pentru postul CNBC.

Principiul "mai întâi America", promovat de Donald Trump, a influenţat retorica şi acţiunile liderilor populişti şi naţionalişti din Europa şi America Latină.

La fel ca Trump, candidaţii populişti din diverse ţări au profitat de incapacitatea liderilor politici convenţionali de a gestiona în mod adecvat chestiuni care au provocat temeri în rândul populaţiei, cum ar fi globalizarea, problemele economice, migraţia, corupţia.

Retorica antiimigraţie, folosită de Trump în cursul campaniei din 2016, dar şi în ceea din acest an, a fost replicată şi utilizată cu succes de politicieni populişti din Europa, fiind un factor care a asigurat victorii electorale unor partide populiste, cum ar fi Alternativa pentru Germania (AfD), şi a propulsat la putere astfel de formaţiuni, aşa cum este cazul Ligii Nordului în Italia sau Partidului Libertăţii în Austria.

Însă un exemplu clar al influenţei modelului populist promovat de Donald Trump este cel al alegerii lui Jair Bolsonaro în funcţia de preşedinte al Braziliei.

Bolsonaro, poreclit "Trump de la tropice", care a fost ales pe fondul frustrării alegătorilor faţă de violenţa, corupţia şi problemele economice din Brazilia, a promis că va restabili ordinea în ţară, inclusiv prin folosirea unor metode dure. Însă criticii săi semnalează cu îngrijorare o aparentă înclinaţie a acestuia spre autoritarism şi intoleranţă.

Influenţa modelului politic promovat în SUA de Trump a fost recunoscută de Bolsonaro, care a afirmat că: "Trump este un exemplu pentru mine … şi în multe feluri pentru Brazilia".

Deşi greu de cuantificat, este probabil că un triumf al republicanilor conduşi de Trump ar valida modelul politic populist şi ar dinamiza răspândire acestuia în diverse ţări de pe glob.

Alegătorii americani sunt chemaţi pe 6 noiembrie să desemneze 35 de membri ai Senatului (din totalul de 100) şi pe toţi cei 435 de membri cu drept de vot ai Camerei Reprezentanţilor. În plus, în acelaşi timp, au loc alegeri regionale şi locale în zeci de state americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici