Alegerile prezidenţiale din Siria vor avea loc la 3 iunie

Scrutinul prezidenţial din Siria, care ar urma să conducă la realegerea lui Bashar al-Assad, va avea loc la 3 iunie, a anunţat luni preşedintele Parlamentului, Mohammad al-Laham, relatează AFP.

126 afișări
Imaginea articolului Alegerile prezidenţiale din Siria vor avea loc la 3 iunie

Reuniune a Parlamentului sirian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Fixez data alegerii unui preşedinte pentru Republica Arabă Siriană (...) pentru cetăţenii care locuiesc în Siria marţi, 3 iunie", a anunţat el în cadrul unei reuniuni solemne a Parlamentului.

Depunerea candidaturilor se va putea face începând de marţi şi până la 1 mai, a precizat el.

Aceste alegeri vor avea loc în timp ce războiul devastează Siria din martie 2011. Acesta s-a soldat cu peste 150.000 de morţi, în timp ce 2,5 milioane de sirieni au fugit din ţara lor şi 6,5 milioane au fost strămutaţi în interiorul frontierelor.

În cursul şedinţei, trei tiruri de mortier au provocat moartea a cel puţin două persoane în apropiere de Parlament, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Până în prezent, Bashar al-Assad - ca şi tatăl său Hafez anterior - a fost ales prin referendum. Candidat unic, el a fost ales printr-un referendum cu 97,29 la sută voturi, apoi reales în 2007 cu 97,62 la sută din voturi.

Noua Constituţie aprobată în 2012 oferă pentru prima dată posibiltiatea mai multor candidaţi să se prezinte la alegeri. Dar în realitate, condiţiile cerute limitează puternic numărul de candidaţi. Potrivit clauzelor aprobate de Parlament la 14 mai, viitorul preşedinte trebuie să fi trăit în Siria fără întrerupere în ultimii zece ani.

În plus, orice candidat la alegerile prezidenţiale va trebui să obţină susţinerea a cel puţin 35 de deputaţi dintre cei 250 ai Parlamentului.

Aceste articole fac aproape imposibilă candidatura unui opozant din exterior şi foarte dificilă pe cea a unui opozant din interior.

Bashar al-Assad, care nu şi-a anunţat oficial candidatura, a afirmat în ianuarie, într-un interviu acordat AFP că există "şanse mari" să se prezinte din nou.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici