Alegerile prezidenţiale din SUA, o luptă între generaţii

Votul tinerilor va fi decisiv în alegerile prezidenţiale americane, aceştia susţinându-l pe democratul Barack Obama, în vreme ce electoratul strategic de vârsta treia este divizat între cei doi candidaţi.

52 afișări
Imaginea articolului Alegerile prezidenţiale din SUA, o luptă între generaţii

Candidatul democrat Barack Obama şi candidatul republican John Mccain (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 44 de milioane de alegători cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani sunt chemaţi să voteze la 4 noiembrie. Potrivit unui sondaj Gallup, 65 la sută îl vor alege pe candidatul democrat, iar 31 la sută pe adversarul său republican John McCain.

Alegătorii cu vârste de peste 65 de ani îl situează pe senatorul de Arizona, în vârstă de 72 de ani, aproape la egalitate cu cel de Illinois (44 la sută faţă de 45 la sută).

Vârsta marchează de asemenea stilul candidaţilor. Dezbaterile televizate l-au înfăţişat pe John McCain într-un rol conservator, citânu-i deseori pe Winston Churchill sau Dwight Eisenhower, spre deosebire de candidatul democrat Barack Obama care vorbea despre motorul de căutare Google.

"Sunt de părere că avem nevoie de o persoană simbol al transformării, cred că avem nevoie de o schimbare de generaţie. Acesta este motivul pentru care îl susţin pe senatorul Obama", a declarat duminică fostul secretar de Stat republican Colin Powell, anunţând că îl sprijină pe candidatul democrat.

Experţii precizează că marea surpriză la alegerile de la 4 noiembrie va veni din partea tinerilor, "generaţia Y".

"Aceştia sunt foarte încrezători, simt că au puterea şi că îl vor alege pe candidatul care să le satisfacă aşteptările", a precizat directorul unei companii de marketing, Ann Fishman.

În cealaltă categorie de vârstă, discursul este diferit, senatorul John McCain adunând intenţii de vot de la "generaţia tăcută", care a ajuns la vârsta a treia, odată cu dispariţia foştilor combatanţi din al doilea război mondial.

Fishman s-a concentrat pe cazul femeilor, "această generaţie tăcută care a lansat mişcări feministe în Statele Unite".

"Aceste femei au fost nemulţumite de modul în care presa a tratat-o pe Hillary Clinton". "Ele vor vota cu McCain", a dat ea asigurări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici