Alegerile prezidenţiale iraniene sunt o problemă internă, apreciază Moscova

Alegerile prezidenţiale iraniene, marcate de realegerea contestată a lui Mahmoud Ahmadinejad, "esta o problemă internă a poporului iranian", a declarat, marţi, un oficial rus de rang înalt, care a refuzat să comenteze situaţia de la Teheran.

27 afișări
Imaginea articolului Alegerile prezidenţiale iraniene sunt o problemă internă, apreciază Moscova

Alegerile prezidenţiale iraniene sunt o problemă internă, apreciază Moscova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Problema alegerilor din Iran reprezintă o problemă internă a poporului iranian", a declarat presei viceministrul afacerilor externe Serghei Riabkov cu ocazia summitului Organizaţiei pentru cooperare de la Shanghai (SCO), desfăşurată la Ekaterinburg (Urali).

Moscova a salutat faptul că preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, prezent la summit în calitate de observator, a ales Rusia pentru prima sa deplasare în străinătate după realegere.

"Salutăm faptul că alegerile au avut loc, salutăm faptul că preşedintele nou ales al Iranului se află pe teritoriul rus", a spus oficialul de la Moscova.

Faptul că prima deplasare în străinătate a preşedintelui Ahmadinejad are loc în Rusia are o încărcătură simbolică importantă, a continuat ministrul adjunct, în opinia căruia acest lucru este o "garanţie a faptului că relaţia între Rusia şi Iran va continua să se dezvolte".

Mahmoud Ahmadinejad a sosit în Rusia cu puţin timp înainte. Imaginile difuzate de organizatorii summitului au arătat un preşedinte iranian destins şi zâmbitor la coborârea din avion, iar apoi, înainte de începerea reuniunii, dând mâna cu omologul rus, Dmitri Medvedev.

Întâlnirea bilaterală programată pentru marţi între Mahmoud Ahmadinejad şi Dmitri Medvedev în contextul summitului a fost însă anulată. "Nu va avea loc o întâlnire bilaterală", a anunţat un purtător de cuvânt al Kremlinului. Potrivit agenţiei Interfax, care citează o sursă din cadrul delegaţiei ruse, anularea a fost determinată de agenda prea încărcată a preşedintelui rus.

În ultimele ore, capitalele occidentale şi-au exprimat neliniştea cu privire la corectitudinea scrutinului şi faţă de violenţele provocate de realegerea lui Ahmadinejad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici