Aleksandr Zaharcenko a câştigat alegerile prezidenţiale din Doneţk - exit-poll

Premierul în exerciţiu al republicii autoproclamate Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a câştigat alegerile prezidenţiale din regiunea separatistă, obţinând 81,3 la sută din voturi, potrivit unui exit-poll anunţat de preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Roman Liaghin.

335 afișări
Imaginea articolului Aleksandr Zaharcenko a câştigat alegerile prezidenţiale din Doneţk - exit-poll

Aleksandr Zaharcenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Potrivit rezultatelor exit-poll-urilor, rivalii săi, Iuri Sivokonenko şi Aleksander Kofman, au obţinut 9 şi respectiv 9,7 la sută" din voturi, a precizat Liaghin, scrie TASS în pagina online.

Partidul lui Zaharcenko, Republica Doneţk, a câştigat de asemenea alegerile legislative din Doneţk, cu 65,11 la sută din voturi. Mişcarea Donbasul Liber a obţinut 34,8 la sută din voturile exprimate în cadrul scrutinului legislativ.

Alegătorii din regiunile separatiste din estul Ucrainei au votat duminică pentru a-şi alege preşedinţii şi Parlamentele, pe fondul intensificării confruntărilor, într-un scrutin susţinut de Moscova, dar denunţat de occidentali şi care va complica eforturile de pace. Republicile Doneţk şi Lugansk, autoproclamate în aprilie de separatiştii proruşi şi nerecunoscute, intenţionează astfel să îşi afirme legitimitatea şi să se îndepărteze de Kiev.

Dacă Rusia a anunţat deja că va recunoaşte rezultatul acestor alegeri, Kievul, Uniunea Europeană şi Statele Unite au afirmat că acest scrutin nu are nici o valoare.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a calificat duminică votul separatiştilor din est drept "farsă desfăşurată sub ameninţarea tancurilor" şi a promis că Ucraina va reacţiona în faţa acestei provocări. Anterior, el a denunţat "pseudoalegerile pe care teroriştii şi bandiţii vor să le organizeze în teritoriile ocupate".

De altfel, autorităţile ucrainene au deschis duminică o anchetă penală pentru tentative de "preluare a puterii" şi "schimbare a ordinii constituţionale", în contextul alegerilor organizate de separatişti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici