ALERTĂ ÎN CRIMEEA: UE cere respectarea "integrităţii teritoriale" a Ucrainei. Washingtonul solicită o mediere internaţională

Criza din Crimeea, unde autorităţile ucrainene denunţă o "invazie militară rusă", nu a rămas fără ecou la nivel internaţional, reacţiile celor mai importanţi lideri ai lumii neîntârziind să apară.

1045 afișări
Imaginea articolului ALERTĂ ÎN CRIMEEA: UE cere respectarea "integrităţii teritoriale" a Ucrainei. Washingtonul solicită o mediere internaţională

ALERTĂ ÎN CRIMEEA: UE face apel pentru "dialog politic" şi pentru respectarea "integrităţii teritoriale" a Ucrainei

UE cere respectarea "integrităţii teritoriale" a Ucrainei

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a făcut apel, vineri, pentru "dialog politic", în contextul actualelor tensiuni din Crimeea, subliniind necesitatea respectării "integrităţii teritoriale" a Ucrainei.

Jose Manuel Barroso a vorbit la telefon cu noul premier ucrainean, Arseni Iaţeniuk, căruia i-a dorit "fermitate şi determinare pentru a depăşi importantele provocări cu care se confruntă" ţara sa, anunţă un comunicat al CE.

"Preşedintele Barroso şi premierul Iaţeniuk au fost de acord asupra necesităţii de a face faţă tensiunilor actuale din Crimeea prin dialog politic în cadrul unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării", adaugă comunicatul CE.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a făcut apel pentru evitarea "a tot ceea ce ar putea contribui la agravarea situaţiei" din Ucraina şi pentru "reţinere" în Crimeea, într-o discuţie telefonică purtată cu preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului german.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, s-a întreţinut la rândul său vineri cu Vladimir Putin pe tema crizei ucrainene, a confirmat purtătorul său de cuvânt.

"Cei doi oficiali au discutat despre situaţia financiară şi securitatea ţării", a anunţat el, fără să ofere mai multe precizări.

Vladimir Putin a vorbit vineri pe marginea evenimentelir recente din Ucraina şi a făcut apel să se evite "o escaladare a violenţei".

În cursul discuţiei telefonice cu Iaţeniuk, Barroso a evocat "stabilizarea politică şi socială şi caracterul incluziv al viitoarelor reforme".

El a reafirmat disponibilitatea UE de a "sprijini reformele democratice" din Ucraina şi l-a informat în legătură cu "lucrările în curs privind acordarea unui ajutor pentru modernizarea economică a Ucrainei".

El a amintit că reprezentanta diplomaţiei europene, Catherine Ashton, va efectua o nouă vizită în Ucraina, săptămâna viitoare, şi a confirmat că o misiune de experţi ai Comisiei Europene va merge la Kiev pentru a evalua nevoile ţării.

Washingtonul solicită o mediere internaţională în criza din Crimeea

Statele Unite solicită trimiterea de urgenţă a unei "misiuni internaţionale de mediere" în Crimeea şi îndeamnă Rusia să-şi retragă forţele militare din regiune, a declarat vineri ambasadoarea americană la ONU, Samantha Power, citată de AFP.

Misiunea va avea ca obiectiv "să înceapă (discuţiile în vederea) reducerii tensiunilor şi să faciliteze dialogul paşnic şi productiv între toate părţile ucrainene", a adăugat ea la finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate.

Misiunea va trebuie să fie "independentă şi credibilă" şi să servească la asigurarea "integrităţii teritoriale a Ucrainei", a precizat Samantha Power.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici