Ales Bialiatski, câştigătorul premiului Nobel pentru pace din acest an

Ales Bialiatski, activist pentru drepturile omului din Belarus, este câştigătorul premiului Nobel pentru Pace din 2022, potrivit anunţului făcut vineri de comitetul pentru premiul Nobel din Norvegia.

1350 afișări
Imaginea articolului Ales Bialiatski, câştigătorul premiului Nobel pentru pace din acest an

Ales Bialiatski, câştigătorul premiului Nobel pentru pace din acest an

Anunţul prinvind câştigătorul premiului Nobel pentru Pace a fost făcut în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri, la Oslo. Câştigător a fost declarat Ales Bialiatski, activist pentru drepturile omului din Belarus.

Ales Bialiatski este un activist pentru drepturile omului din Belarus, care a condus o campanie de aproape 30 de ani pentru democraţie şi libertate.

În 1996, Bialiatski a fondat Centrul pentru drepturile omului „Viasna”, cu sediul la Minsk, pentru a oferi sprijin deţinuţilor politici. De atunci, a devenit principala organizaţie neguvernamentală din ţară, contribuind la dezvoltarea societăţii civile din Belarus prin documentarea încălcărilor drepturilor omului şi monitorizarea alegerilor.

De la jumătatea anilor 1980, Ales Bialiatski a condus o campanie non-violentă şi non-partizană pentru a se asigura că în Belarus se instituie libertăţi democratice şi o societate civilă vibrantă. În calitate de membru activ al mişcării naţionale pentru drepturile omului, Bialiatski a fost arestat şi a petrecut mai mulţi ani în închisoare sub acuzaţii inventate, autorităţile belaruse încercând să îl împiedice. De asemenea, guvernul a vizat în mod frecvent Viasna şi pe membrii săi.

Premiul Nobel pentru Pace va fi decernat vineri în Norvegia, în timp ce pe continent se desfăşoară cel mai mare război din ultimele şapte decenii.

Conflictul actual al Rusiei în Ucraina înseamnă că anunţul din acest an se va număra printre cele mai atent urmărite - şi complicate - decizii luate de Comitetul Nobel norvegian în ultima vreme.

Acordarea premiului pentru pace - una dintre cele mai râvnite distincţii ale umanităţii - serveşte adesea ca o ofertă de speranţă în vremuri nesigure.

Specialiştii au considerat de la bun început că războiul din Ucraina a îngreunat foarte mult decizia comitetului novegian care a stabilit câştigătorul premiului Nobel pentru Pace din acest an.

Printre favoriţi au fost şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, politicianul Alexei Navalnîi, un critic înverşunat al preşedintelui Putin, şi Sviatlana Tsikhanouskaya, liderul în exil al opoziţiei din Belarus. Pe listă s-au mai aflat Harsh Mander, un activist din India pentru drepturile omului, şi Greta Thunberg, cunoscutul activist de mediu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici