Alexei Navalnîi a murit în închisoare / Zelenski şi Biden: Putin, în spatele decesului / Reacţii în lanţ ale oficialilor europeni / Ce spune Rusia / Ruşii depun flori la Moscova în memoria fostului opozant, Kremlinul îi arestează

Serviciul penitenciar rus a anunţat că opozantul lui Putin, Alexei Navalnîi, a murit, după ce i s-a făcut rău în urma unei plimbări.

10239 afișări
Imaginea articolului Alexei Navalnîi a murit în închisoare / Zelenski şi Biden: Putin, în spatele decesului / Reacţii în lanţ ale oficialilor europeni / Ce spune Rusia / Ruşii depun flori la Moscova în memoria fostului opozant, Kremlinul îi arestează

Serviciul penitenciar rus: Alexei Navalnîi a murit

UPDATE Cel puţin 177 de persoane reţinute în întreaga Rusie la mitinguri în memoria lui Navalnîi

Cel puţin 177 de persoane au fost reţinute la evenimente organizate vineri şi sâmbătă în Rusia în memoria lui Alexei Navalnîi, cel mai important opozant intern al preşedintelui Vladimir Putin, care a murit vineri, potrivit grupului de apărare a drepturilor omului OVD-Info.

OVD-Info a precizat că 99 de persoane au fost reţinute în Sankt Petersburg şi 11 în Moscova, cele mai mari două oraşe ale ţării, unde sunt concentraţi susţinătorii lui Navalnîi.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi confirmă moartea acestuia

Un purtător de cuvânt al lui Alexei Navalnîi a confirmat că liderul opoziţiei ruse a murit.

UPDATE Sute de manifestanţi s-au adunat în toată Europa

Sute de protestatari, mulţi dintre ei emigranţi ruşi, s-au adunat vineri în oraşe din Europa şi nu numai, pentru a-şi exprima indignarea faţă de moartea criticului Kremlinului, Alexei Navalnîi.

UPDATE Cel puţin 100 de persoane au fost arestate în Rusia

Poliţia din Rusia a luat măsuri drastice împotriva persoanelor care s-au adunat pentru a marca moartea liderului opoziţiei Alexei Navalnîi - un grup pentru drepturile omului susţinând că cel puţin 100 de persoane au fost arestate.

UPDATE Moscova: prima arestare a unui protestatar care îl comemora pe Navalnîi

Poliţia rusă a arestat cel puţin o persoană sub „Zidul Durerii”, de la Moscova, unde cetăţenii depun flori în memoria disidentului rus Alexei Navalnîi, care a murit astăzi, într-o închisoare din Siberia. Ruşii l-au comemorat pe Alexei şi la St. Petersburg.

UPDATE Flori pentru Navalnîi la Moscova, la poalele „Zidului Durerii”

La Moscova, oamenii au depus flori la poalele „Zidului Durerii”, monumentul dedicat victimelor represiunii regimului sovietic, alături de o fotografie înrămată a disidentului rus Alexei Navalnîi. Navalnîi, un oponent al preşedintelui Vladimir Putin, a murit astăzi într-o închisoare din Siberia.

UPDATE Europa menţine presiunea pe Kremlin

UPDATE Biden ştie vinovatul

UPDATE Omagiu pentru Navalnîi, la Moscova

În ciuda avertismentelor anunţate de autorităţi privind interzicerea unor ,,acţiuni în masă neautorizate", ruşii s-au adunat în centrul Moscovei pentru a aduce un omagiu lui Alexei Navalnîi. 

Potrivit Sky News, mulţimile au fost văzute în dreptul monumentului Solovetsky Stone din oraş, format dintr-un bolovan mare din Insulele Solovetsky, unde a fost înfiinţată prima tabără a sistemului de închisori politice gulag.

UPDATE ONU cere Rusiei transparenţă în cazul anchetei morţii lui Navalnîi

UPDATE Apel pentru proteste pe străzile Moscovei. Orice participare, pasibilă de arest

Participarea la „acţiuni în masă neautorizate” sau chiar chemarea la vreuna reprezintă o „infracţiune administrativă”, care poate „duce la pedepse care pot ajunge până la arestul administrativ” anunţă procuratura. 

UPDATE Reacţia preşedintelui Klaus Iohannis: Comunitatea internaţională a pierdut un luptător curajos

UPDATE Nicolae Ciucă, mesaj după anunţul morţii lui Navalnîi

UPDATE Prima reacţie a Rusiei, după acuzaţiile americanilor: SUA să dea dovadă de ,,reţinere" înainte de a acuza Kremlinul

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că SUA ar trebui să dea dovadă de reţinere şi să aştepte rezultatele unei examinări medico-legale înainte de a acuza Kremlinul de moartea lui Alexei Navalnîi, notează agenţia TASS.

 Vicepreşedintele american Kamala Harris a declarat că dacă se confirmă moartea lui Navalnîi, acesta ar fi un nou semn al brutalităţii lui Vladimir Putin.

UPDATE Soţia lui Alexei Navalnîi, primele declaraţii: ,,Putin va fi tras la răspundere" 

„Nu ştiu dacă să cred sau nu aceste veşti teribile pe care le primim doar din surse guvernamentale ruseşti. De mulţi ani nu putem avea încredere în Putin şi în guvernul Putin. Ei mint întotdeauna”, a spus, vineri, soţia lui Navalnîi, într-o apariţie neprogramată la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

UPDATE Reacţia premierului Republicii Moldova: Moartea lui Navalnîi, o reamintire a motivului pentru care trebuie să continuăm să rezistăm

„Moartea lui Alexei Navalnîi este o reamintire a motivului pentru care trebuie să continuăm să rezistăm brutalităţii Kremlinului şi să apărăm valorile democratice”, transmite pe reţeaua X premierul Republicii Moldova, Dorin Recean.

UPDATE Prima reacţie a familiei lui Navalnîi, după anunţul morţii sale

Lyudmila Ivanovna Navalnaya, mama lui Alexei Navalnîi, a avut prima reacţie după ce s-a anunţat public că fiul său a murit. 

,,Nu vreau să aud nici un fel de condoleanţe", a declarat ea, potrivit unul articol apărut în Novoya Gazeta, un ziar antirusesc. 

,,L-am văzut pe fiul nostru în colonie pe 12 [februarie]... era viu, sănătos, vesel", a adăugat ea, potrivit Reuters

UPDATE Secretar de stat SUA: ,,Rusia este responsabilă pentru acest lucru"

Secretarul de stat american Antony Blinken afirmă că, în cazul în care moartea lui Alexei Navalnîi va fi confirmată, aceasta subliniază ,,slăbiciunea şi putreziciunea" din inima guvernului rus, potrivit Sky News.

Separat, consilierul pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că SUA lucrează pentru confirmarea morţii lui Navalnîi.

UPDATE Medici: Navalnîi a fost resuscitat timp de 30 de minute

Medicii locali au petrecut o jumătate de oră încercând să-l resusciteze pe Alexei Navalnîi, după ce i s-a făcut rău în timpul unei plimbări, potrivit agenţiei ruse de ştiri Interfax, citată de Sky News. 

UPDATE Reacţii în lanţ ale oficialilor europeni

După vestea morţii lui Alexei Navalnîi, oficialii europeni au reacţionat la scurt timp.

Preşedintele Letoniei a acuzat Kremlinul pentru moartea brutală a disidentului. 

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că ,,Navalnîi a plătit cu viaţa pentru curajul de a se întoarce în Rusia."

Şi premierul britanic, Rishi Sunak, a reacţionat pe platforma X: ,,Alexei Navalnîi a dat dovadă de un curaj incredibil de-a lungul vieţii sale."

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reacţionat pe platforma X: ,,Trebuie să stabilim toate faptele, iar Rusia trebuie să răspundă la toate întrebările serioase privind circumstanţele morţii sale.”, potrivit The Guardian.

Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, a reacţionat după aflarea veştii: ,,Lumea a pierdut un luptător al cărui curaj va răsuna peste generaţii. Sunt îngrozită de moartea laureatului Premiului Saharov, Alexei Navalnîi. Rusia i-a luat libertatea şi viaţa, dar nu şi demnitatea.", a declarat pe platforma X, fosta Twitter. 

Ursula von der Leyen a declarat, pe platforma X, că este ,,profund tulburată şi întristată de vestea morţii lui Alexei Navalnîi": ,,Putin nu se teme de nimic mai mult decât de disidenţa din partea propriului popor. O amintire sumbră a ceea ce reprezintă Putin şi regimul său. Să ne unim în lupta noastră pentru a proteja libertatea şi siguranţa celor care îndrăznesc să se opună autocraţiei."

David Cameron a transmis un mesaj pe platforma X, acuzând regimul lui Putin ca ar trebui să fie responsabil pentru moartea disidentului rus: ,,Navalnîi a luptat cu curaj împotriva corupţiei. Rusia lui Putin a fabricat acuzaţii împotriva lui, l-a otrăvit, l-a trimis într-o colonie penală arctică şi acum a murit în mod tragic."

UPDATE Zelenski: Putin, în spatele morţii lui Alexei Navalnîi

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, în timpul discursului său în Germania, că este ,,evident" că Vladimir Putin se află în spatele morţii disidentului Navalnîi, notează Sky News. Acesta a punctat că preşedintelui rus nu-i pasă cine moare atâta timp cât poziţia sa în fruntea statului este asigurată. 

UPDATE Charles Michel: ,,regimul rus este singurul responsabil pentru această moarte tragică"

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis, pe platforma X, condoleanţe familiei şi a acuzat că ,,regimul rus este singurul responsabil pentru această moarte tragică".

UPDATE Anchetatorii ruşi spun că au început cercetările privind moartea lui Navalnîi

Comitetul de anchetă al Rusiei a declarat că a deschis un caz privind moartea lui Alexei Navalnîi în închisoare.

"Departamentul de investigaţii al Comitetului de Investigaţii al Rusiei... a organizat o verificare procedurală privind moartea lui A A A Navalnîi în colonia corecţională nr. 3", se arată într-o declaraţie preluată de Sky News. 

Guvernele internaţionale şi ONG-urile spun că comisia de anchetă rusă primeşte ordine de la Kremlin.

UPDATE Anturajul lui Navalnîi: Nu există nicio confirmare a morţii sale

Şeful de cabinet al lui Alexei Navalnîi spune că nu a primit nicio confirmare că criticul lui Putin a murit, notează Sky News.

Leonid Volkov a declarat pe platforma X că declaraţia serviciului penitenciar ar putea fi interpretată ca o "mărturisire" că l-au ucis în mod deliberat pe Navalnîi.

ŞTIREA INIŢIALĂ

,,La 16 februarie 2024, în colonia penitenciară nr. 3, deţinutul A A Navalnîi s-a simţit rău după o plimbare, pierzându-şi aproape imediat cunoştinţa", se arată într-un comunicat, potrivit Sky News.

,,Lucrătorii medicali ai instituţiei au sosit imediat şi a fost chemată o echipă medicală de urgenţă.

,,Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar acestea nu au dat rezultate pozitive.

,,Medicii medicali de urgenţă au confirmat decesul deţinutului", încheie comunicatul.

Navalnîi a fost arestat în 2021 la întoarecerea în Rusia. El a fost tratat în Occident, după o tentativă de asasinat prin otrăvire care a fost legată de serviciul de securitate FSB din Moscova.

Anunţul morţii lui Navalnîi are loc cu puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale din Rusia, care vor avea loc la 17 martie, unde sondajele îl clasează pe Putin drept câştigător pentru un al cincilea mandat, ceea ce i-ar putea permite să rămână la putere cel puţin până în 2030, potrivit CNN

Agenţia TASS anunţă că Vladimir Putin a fost informat de moartea acestuia, informează Sky News. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici