"Ali Chimicul" şi alţi 14 foşti oficiali irakieni, judecaţi pentru reprimarea etnicilor şiiţi

Cincisprezece persoane, între care Ali Hassan al-Majid, supranumit "Ali Chimicul", vor compărea începând de marţi în faţa Înaltului Tribunal Penal Irakian, acuzaţi de crime împotriva umanităţii comise în 1991 în reprimarea etnicilor şiiţi, relatează AFP.

1 afișare
Imaginea articolului "Ali Chimicul" şi alţi 14 foşti oficiali irakieni, judecaţi pentru reprimarea etnicilor şiiţi

"Ali Chimicul" şi alţi 14 foşti oficiali irakieni, judecaţi pentru reprimarea etnicilor şiiţi

Procesul urmează să înceapă la ora 11.00 (10.00 ora României).

Aproximativ 100.000 de şiiţi, încurajaţi de coaliţia internaţională care a evacuat trupele trimise de Saddam Hussein în Kuwait, au fost masacraţi în oraşele Najaf, Kerbala, Hilla şi Basra pentru că s-au revoltat împotriva lui Saddam Hussein.

"Ali Chimicul" este cu siguranţă personalitatea cea mai importantă din acest proces. El este judecat alături de fostul ministru al Apărării Hachim al-Tai şi de Hussein Rashid al-Tikriti, fostul adjunct al comandantului forţelor armate.

Cei trei au fost deja condamnaţi la moarte la 24 iunie pentru masacrarea a 182.000 de kurzi în 1988. Ei au făcut apel la sentinţă. Dacă pedepsa va fi confirmată, vor fi executaţi într-un interval de 30 de zile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici