Ali Khamenei îi cere lui Moussavi să conteste alegerile pe căi legale - VIDEO

Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, l-a invitat, duminică, pe Mir Hussein Moussavi, că conteste în continuare rezultatul alegerilor prezidenţiale iraniene din 12 iunie exclusiv pe căi legale, a relatat, luni, televiziunea de stat.

11 afișări
Imaginea articolului Ali Khamenei îi cere lui Moussavi să conteste alegerile pe căi legale - VIDEO

Ali Khamenei îi cere lui Moussavi să conteste alegerile pe căi legale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ar trebui să vă continuaţi demersurile prin intermediul mijloacelor legale", a declarat Ghidul suprem, referindu-se la faptul că, în cursul zilei de duminică, Moussavi a depus un recurs în faţa Consiliului gardienilor Constituţiei pentru a obţine anularea rezultatelor alegerilor.

Mir Hussein Moussavi susţine în continuare că alegerile de vineri, soldate cu victoria zdrobitoare, din primul tur, a preşedintelui în funcţie, Mahmoud Ahmadinejad, au fost caracterizate de nereguli grave.

În urma întâlnirii acestora duiminică, liderul suprem i-a adresat un avertisment indirect lui Moussavi, acela de a nu incita la organizarea de manifestaţii precum cele care au urmat realegerii lui Ahmadinejad.

Khamenei "a insistat asupra necesităţii păstrării calmului şi moderaţie".

Moussavi a făcut apel luni la o manifestaţie, care a fost interzisă de Ministerul de Interne. Candidatul prezidenţial a anunţat iniţial că şi-a anulat apelul la protest, dar ulterior, pe site-ul acestuia, a apărut anunţul potrivit căruia va participa la miting, în scopul de a pleda pentru menţinerea calmului.

"Sunteţi diferiţi de aceste persoane (care manifestează) şi trebuie să rezolvaţi această problemă cu calm şi moderaţie", a precizat Ghidul suprem iranian.

Acesta a calificat realegerea lui Ahmadinejad drept "o mare sărbătoare" şi a sugerat că există puţine speranţe ca instituţia denumită Consiliul gardienilor Constituţiei să îi dea câştig de cauză lui Moussavi.

Consiliul gardienilor a "fost sfătuit să examineze cu precizie" plângerea lui Moussavi, a precizat el, adăugând: "Allah ne-a ajutat şi alegerile s-au desfăşurat bine, cu precizie şi într-o atmosferă de calm".

Ghidul suprem desemnează direct şi indirect membri Consiliului gardienilor, echivalentul Consiliului Constituţional.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici