Aliaţii SUA în atacul asupra SIRIEI. Cum explică FRANŢA şi MAREA BRITANIE acţiunea. Declaraţii la nivel de premier şi ministru de externe

Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, a declarat, sâmbătă, că acţiunea militară desfăşurată de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva Siriei a fost legitimă, ţinând cont de utilizarea armelor chimice de regimul condus de Bashar al-Assad, relatează site-ul postului CNN.

3235 afișări
Imaginea articolului Aliaţii SUA în atacul asupra SIRIEI. Cum explică FRANŢA şi MAREA BRITANIE acţiunea. Declaraţii la nivel de premier şi ministru de externe

Aliaţii SUA în atacul asupra SIRIEI. Cum justifică FRANŢA şi MAREA BRITANIE acţiunea. Declaraţii la nivel de premier şi ministru de externe

În cadrul unui discurs susţinut la Palatul Elysee alături de Florence Parly, ministrul francez al Apărării, le Drian a afirmat că folosirea armelor chimice este inacceptabilă, prin urmare acţiunea aliaţilor împotriva Siriei a fost legitimă.

”Linia roşie trasă de preşedintele Macron a fost încălcată. Acţiunea militară a fost legitimă şi a vizat capabilităţile chimice ale regimului sirian. Regimul lui Assad a decis în mod deliberat să încalce normele internaţionale prin folosirea armelor chimice. Bashar al-Assad nu a ezitat să încalce dreptul internaţional”, a declarat ministrul francez de Externe.

Le Drian a precizat că Franţa are obiective: distrugerea armelor chimice ale regimului sirian, un armistiţiu pe întreg teritoriul Siriei şi implementarea unui plan pentru ieşirea din criză.

Florence Parly, ministrul francez al Apărării, a afirmat că Franţa s-a asigurat că Rusia a fost informată înaintea bombardamentelor.

”Ne-am asigurat că ruşii au fost avertizaţi. Franţa nu caută confruntări şi refuzăm posibilitatea escaladării unui conflict militar”, a declarat Parly.

Theresa May: Londra are ca obiectiv distrugerea arsenalului chimic al regimului Bashar al-Assad

Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, a declarat, sâmbătă, după atacul împotriva Siriei efectuat de SUA, Marea Britanie şi Franţa, că Guvernul de la Londra are ca obiectiv distrugerea arsenalului chimic al regimului condus de Bashar al-Assad, informează BBC News.

Premierul britanic a afirmat că bombardamentele împotriva unor obiective militare din Siria au fost un succes, adăugând că atacul a fost ”legal şi corect”.

Nu a fost vorba de schimbarea regimului. A fost un atac limitat şi eficient. Bombardamentele au degradat de capacitatea Siriei de a cerceta, dezvolta sau folosi arme chimice. Aceste atacuri efectuate de SUA, Marea Britanie şi Franţa au fost semnificativ mai mari decât cele efectuate de SUA în urmă cu un an”, a declarat May.

”Ştim că regimul sirian are o întreagă istorie în ceea ce priveşte folosirea armelor chimice împotriva propriului popor. Niciun alt grup nu putea comite atacul. Stat Islamic nuci măcar nu mai este prezent în Duma. Am transmis un mesaj clar tuturor celor care cred că au imunitate după ce folosesc arme chimice”, a declarat premierul Marii Britanii.

Theresa May a subliniat că ţara sa nu va tolera niciodată folosirea armelor chimice.

În plus, May a afirmat că Guvernul de la Londra a încercat în zilele precedente să aibă contacte cu Siria pe canale diplomatice, însă nu a reuşit.

Atacurile au fost o reacţie la dovezile semnificative care indică faptul că forţele regimului preşedintelui Bashar al-Assad sunt responsabile de atacul cu arme chimice de la periferia Damascului, a continuat premierul britanic.

Marea Britanie şi statele occidentale au încercat pe toate căile diplomatice să stopeze folosirea armelor chimice, însă în mod repetat aceste eforturi au fost zădărnicite, a adăugat May, făcând referire şi la blocarea prin veto de către Rusia a unei rezoluţii ce prevedea iniţierea unei anchete independente privind atacul chimic de la periferia Damascului.

"Astfel nu exista nicio alternativă practică la folosirea forţei pentru a distruge şi descuraja folosirea armelor chimice de către regimul sirian", a conchis Theresa May.

Patru avioane britanice multirol de tip Tornado au atacat cu rachete Storm Shadow un obiectiv militar în apropiere de Homs, existând informaţii că în acel loc erau depozitate arme chimice, a comunicat Ministerul Apărării de la Londra.

Atacul, efectuat în coordonare cu SUA şi Franţa, a fost "limitat şi precis", fiind luare măsuri de minimizare a potenţialelor pierderi umane în rândul populaţiei civile, a declarat May.

Premierul britanic a avertizat că atacurile au vizat Siria, însă reprezintă un mesaj către oricine foloseşte arme chimice. Marea Britanie a acuzat Rusia de implicare în atacul neurotoxic de la Salisbury, care l-a vizat pe un fost spion rus şi fiica acestuia. Moscova însă a respins în mod repetat acuzaţiile.

Donald Trump a fost cel care a anunţat atacul aliaţilor 

"Am ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor bombardamente punctuale asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale dictatorului Bashar al-Assad", a declarat Donald Trump.

Surse din cadrul Pentagonului au declarat pentru CNN că la bombardamente participă nave şi avioane militare americane.

"Reacţia combinată a Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei la aceste atrocităţi va integra toate componentele apărării naţionale: militare, economice şi dplomatice", a subliniat Trump.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că "a autorizat lansarea unor atacuri coordonate punctuale pentru a distruge capacităţile chimice ale regimului sirian şi a împiedica folosirea acestora".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici