Alla Pugaciova este împotriva lui Vladimir Putin: vedeta pop rusă a fost forţată să fugă în Israel, după ameninţări la adresa soţului

Superstarul muzicii ruseşti le-a spus fanilor că a plecat în Ţara Sfântă pentru a scăpa de represaliile impuse de „regimul Putin”.

2335 afișări
Imaginea articolului Alla Pugaciova este împotriva lui Vladimir Putin: vedeta pop rusă a fost forţată să fugă în Israel, după ameninţări la adresa soţului

Pugacheva şi Putin, pe când erau doar flori şi zâmbete

Alla Pugaciova, în vârstă de 73 de ani, este un simbol al muzicii din Rusia de o jumătate de secol. A avut cinci soţi, ultimii doi mai tineri decât ea cu 20, respectiv 30 de ani, dar ultimul, actorul Maksim Galkin, a fost vizat de braţul de fier al regimului, astfel că Alla a luat atitudine împotriva războiului din Ucraina.

Alla Pugaciova, cea mai cunoscută cântăreaţă rusă, a fost nevoită să fugă în Israel, după ce soţul a fost acuzat că este „agent străin”, la mijlocul lunii septembrie. Acuzaţia a venit în urma condamnării publice a războiului din Ucraina de către artistul de la Moscova.

„Mulţumesc armatei mele de fani de milioane de dolari pentru dragostea şi sprijinul lor, pentru capacitatea lor de a spune adevărul din minciuni”, a spus vedeta de 73 de ani, cunoscută sub numele de „regina muzicii pop sovietice”, într-o postare publicată de ea pe profilul de Instagram luni, 10 octombrie, adăugând: «Din Ţara Sfântă, mă rog pentru tine şi pentru pace. Sunt fericită!”.

Cântăreaţa are 3,5 milioane de urmăritori pe Instagram (un număr considerabil, având în vedere opoziţia regimului rus faţă de platformele Meta).

Este pe scenă din 1965

Pugaciova se mândreşte cu o carieră extraordinară şi, mai presus de toate, foarte lungă: este pe scenă din 1965, pe când avea doar 16 ani, a vândut peste 250 de milioane de discuri, a devenit foarte populară în vremea sovietică şi a rămas aşa multă vreme. Este unul dintre cei mai faimoşi ruşi din lume.

Soţul ei, prezentatorul TV şi comediantul Maxim Galkin, s-a alăturat jurnaliştilor, activiştilor pentru drepturile omului şi oponenţilor de la Kremlin în septembrie, fiind etichetat ca „agent străin”.

Cuplul a pregătit evadarea din Rusia la scurt timp după începerea războiului, în februarie: Galkin, 46 de ani, are dreptul la cetăţenia israeliană, având rădăcini evreieşti. Pugaciova se întorsese în Rusia cu cei doi copii ai săi, pentru începutul noului an şcolar, şi a fost văzută la înmormântarea ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, la Moscova.

Alle şi-a făcut apoi auzită vocea într-un discurs sincer adresat Ministerul de Justiţie al Rusiei, publicat pe Instagram: „Vă rog să mă includeţi în lista agenţilor străini ai ţării mele iubite, pentru că sunt în solidaritate cu soţul meu, care este o persoană cinstită şi etică, un patriot rus adevărat şi incoruptibil, care îşi doreşte numai prosperitate, pace şi libertate de exprimare în patria sa”.

24.000 de ruşi s-au mutat în Israel

Artista a spus că soţul ei este împotriva războiului. Potrivit presei de stat ruse Ria Novosti, Pugaciova a fost ulterior cercetată pentru că ar fi „discreditat” armata rusă. Criticile interne la adresa invaziei Ucrainei au fost întâmpinate cu o represiune acerbă, care a dus la amenzi şi pedepse cu închisoarea pentru dizidenţi. Oricine rosteşte cuvântul „război” cu referire la conflictul împotriva Kievului riscă până la 15 ani de închisoare.

Aproximativ 24.000 de ruşi s-au mutat în Israel de la începutul războiului şi alţi 35.000 aşteaptă finalizarea documentelor, potrivit Agenţiei Evreieşti.

Israelul a încercat să rămână neutră de la izbucnirea războiului. Ţara se bazează pe Moscova pentru facilitarea operaţiunilor militare în Siria vecină, dar s-a confruntat cu presiuni din partea aliaţilor occidentali, pentru a impune sancţiuni şi a lua măsuri diplomatice puternice. A oferit ajutor umanitar, dar s-a abţinut de la a trimite asistenţă militară, în ciuda criticilor din partea preşedintelui ucrainean.

În iunie, Ministerul de Justiţie al Rusiei a recomandat închiderea Agenţiei Evreieşti, un organism cvasi-guvernamental, pentru încălcarea legilor privind confidenţialitatea. Prim-ministrul interimar al Israelului, Yair Lapid, a avertizat că închiderea birourilor Agenţiei Evreieşti ar fi o lovitură majoră pentru relaţiile bilaterale. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici