Alte cinci sicrie ce conţin rămăşiţe umane ale victimelor zborului MH17 au ajuns în Olanda

Alte cinci sicrie ce conţin rămăşiţele umane ale victimelor zborului MH17, doborât în iulie în estul Ucrainei, au ajuns sâmbătă pe aeroportul din Eindhoven, în sudul Olandei, potrivit presei olandeze.

117 afișări
Imaginea articolului Alte cinci sicrie ce conţin rămăşiţe umane ale victimelor zborului MH17 au ajuns în Olanda

Alte cinci sicrie ce conţin rămăşiţe umane ale victimelor zborului MH17 au ajuns în Olanda (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avionul armatei olandeze a aterizat în jurul orei locale 15.45 (16.45, ora României), iar cele cinci sicrie au fost depuse în maşini mortuare, în cadrul unei ceremonii identice celei care a marcat precedentele aduceri de rămăşiţe ale victimelor, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea publică olandeză NOS.

Într-un ropot de aplauze, cortegiul funerar s-a îndreptat apoi spre baza militară din Hilversum, unde 289 de victime au fost identificate până în prezent.

Ministrul de Externe, Bert Koenders, prezent sâmbătă în Ucraina, a anunţat că este posibil să nu poată fi găsite rămăşiţele tuturor victimelor, avionul prăbuşindu-se într-o zonă unde persistă confruntări între trupele ucrainene şi rebelii proruşi.

Distrugerea în zbor a avionului Boeing aparţinând Malaysia Airlines s-a soldat, la 17 iulie, cu 298 de morţi, dintre care două treimi erau cetăţeni olandezi. Zborul Amsterdam-Schiphol/Kuala Lumpur a fost doborât de o rachetă într-o zonă controlată de separatiştii proruşi.

Această catastrofă aviatică a provocat un şoc în Occident, care a adoptat sancţiuni severe împotriva Rusiei.

Potrivit Statelor Unite şi Ucrainei, zborul MH17 a fost doborât de o rachetă sol-aer de tip Buk furnizată rebelilor de Rusia. În schimb, Moscova arată cu degetul forţele ucrainene.

O zi de omagiere urmează să aibă loc luni în Olanda, într-o ceremonie ce va reuni aproximativ 1.600 de apropiaţi ai victimelor, dar şi pe premierul Mark Rutte şi cuplul regal olandez.

Ceremonia, închisă publicului, a fost organizată cu ajutor rudelor, dintre care 30 vor rosti numele tuturor victimelor.

Într-un prim raport, Biroul olandez pentru Securitate (OVV), însărcinat cu efectuarea anchetei, a afirmat că aparatul de zbor a fost doborât de mai multe proiectile de mare viteză.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici