Ambasada Franţei din Iran, deschisă manifestanţilor iranieni "urmăriţi"

Ambasada Franţei din Teheran a avut consemnul de a primi manifestanţi iranieni "urmăriţi", în cazul în care aceştia ar fi căutat un refugiu, a declarat ministrul francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner, pentru ediţia de luni a publicaţiei Aujord'hui en France.

70 afișări
Imaginea articolului Ambasada Franţei din Iran, deschisă manifestanţilor iranieni "urmăriţi"

Ambasada Franţei din Iran, deschisă manifestanţilor iranieni "urmăriţi" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful diplomaţiei franceze a confirmat, astfel, depoziţiile atribuite unei angajate franceze de origine iraniană din cadrul ambasadei, Nazak Afshar, în cadrul procesului acesteia, care a fost judecată sâmbătă, alături de cadrul universitar francez Clotilde Reiss şi alţi manifestanţi împotriva regimului, în faţa unui tribunal din Teheran.

Cadrul universitar francez Clotilde Reiss

"Aceasta a spus sâmbătă, lucru care este adevărat, că dacă manifestanţi urmăriţi ar fi încercat să se refugieze înăuntrul ambasadei Franţei, consemnul era ca porţile să fie deschise", a declarat Kouchner pentru Le Parisien. "Este un consemn dat de toţi europenii. Aceasta este tradiţia noastră democratică", a adăugat acesta.

Revenind asupra cazului Reiss, deţinută în Iran de la 1 iulie pentru presupusa participare la mişcarea de contestare care a avut loc după realegerea preşedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad, Kouchner a reiterat că acuzaţiile formulate împotriva acesteia "sunt nule şi fără niciun fundament".

Clotilde Reiss în faţa Curţii Revoluţionare din Teheran

Sâmbătă, cetăţeanul francez, în vârstă de 24 de ani, cadru universitar la Univesitatea din Ispahan (centrul Iranului), ar fi recunoscut, potrivit agenţiei oficiale iraniene Irna, că ar fi participat la manifestaţii şi ar fi redactat un raport pentru un institut din subordinea ambasadei Franţei.

"Aceste depoziţii au fost probabil obţinute cu forţa", a denunţat Kouchner. "Nu poate fi acuzată de absolut nimic", a subliniat ministrul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici