Ambasadoarea României în Maroc, convocată pentru a explica situaţia unor studenţi marocani la Iaşi. MAE a sesizat Ministerul Educaţiei - Mediafax

Ambasadoarea României în Maroc, convocată pentru a explica situaţia unor studenţi marocani la Iaşi. MAE a sesizat Ministerul Educaţiei

Ambasadoarea României în Maroc, Simona Mariana Ioan, a fost convocată la Ministerul marocan de Externe, pentru a da explicaţii privind retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani, înscrişi în primul an la Facultatea de medicină din Iaşi, relatează site-ul de ştiri Le360.ma. MAE a precizat marţi că a întreprins demersuri pe lângă Ministerul Educaţiei şi Universitatea de Medicină de la Iaşi, însă soluţionarea cazului nu ţine de competenţa sa.

3751 afişări

Imaginea articolului Ambasadoarea României în Maroc, convocată pentru a explica situaţia unor studenţi marocani la Iaşi. MAE a sesizat Ministerul Educaţiei

Ambasadoarea României în Maroc, convocată pentru a explica situaţia unor studenţi marocani la Iaşi (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

UPDATE 17:10 - MAE a sesizat Ministerul Educaţiei

Ministerul Afacerilor Externe a precizat marţi că a întreprins demersuri pe lângă Ministerul Educaţiei şi Universitatea de Medicină de la Iaşi în cazul retragerii listei oficiale cu 45 de studenţi marocani, însă soluţionarea cazului nu ţine de competenţa sa.

"Urmare a elementelor semnalate de Ambasada României la Rabat, dar şi de Ambasada Regatului Maroc la Bucureşti, Ministerul Afacerilor Externe a întreprins demersuri pe lângă Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi pe lângă Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr.T. Popa" Iaşi, răspunsul acestora fiind comunicat părţii marocane", a precizat MAE, la solicitarea MEDIAFAX.

 

De asemenea, MAE a precizat că are cazul în atenţie, însă nu are competenţe în soluţionarea cazului, demersurile fiind coordonate de Ministerul Educaţiei.

MAE mai precizează că ambasadorul României la Rabat a avut luni o întrevedere cu viceministrul Afacerilor Externe şi al Cooperării din Maroc pe tema situaţiei studenţilor marocani care s-au înscris la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi cu suportarea personală a cheltuielilor de studii şi care, ulterior, au fost excluşi de către Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr.T. Popa" Iaşi de pe lista candidaţilor admişi.

În contextul în care Ministerul de Externe din Maroc a sesizat că 45 de studenţi marocani au dispărut de pe listele de înscriere după ce iniţial au figurat ca fiind admişi, conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi afirmă că s-au găsit inadvertenţe în dosarele de înmatriculare a studenţilor la liniile de studiu în română, engleză şi franceză care plătesc taxa în valută, motiv pentru care înmatricularea a fost suspendată, iar dosarele sunt reevaluate.

Cei 45 de studenţi marocani figurau iniţial ca înscrişi în primul an la Facultatea de medicină din Iaşi, dar numele lor au fost ulterior şterse, fără nicio explicaţie.

Mbarka Bouaida, ministru delegat în cadrul Ministerului marocan al Afacerilor Externe, s-a întâlnit luni cu ambasadoarea României, căreia i-a cerut explicaţii cu privire la acest caz.

Mbarka Bouaida a cerut "răspunsuri juste şi rapide", ştiind că studenţii marocani sunt victimele unor deficienţe exogene şi "riscă să piardă un an din parcursul lor universitar".

Ministrul a apreciat că aceste dificultăţi sunt cauzate de gestionarea opacă a dosarelor de înscriere a studenţilor marocani de către conducerea universităţii, care "a procedat la modificări succesive care au antrenat, fără o explicaţie justificată, excluderea studenţilor marocani, ai căror părinţi şi-au achitat în prealabil, de bună credinţă, obligaţiile faţă de universitate (plata taxelor şcolare cu valori între 2.000 şi 5.000 de euro-n.r.)".

La 5 octombrie, Facultatea din Iaşi a publicat o listă definitivă cu studenţii admişi şi care au îndeplinit condiţiile de eligibilitate, în total 166 de studenţi, inclusiv marocani. Dar la 15 octombrie, Facultatea a publicat pe site-ul său o nouă listă, cu 121 de studenţi, care excludea numele celor 45 de studenţi marocani, "fără a prezenta motivele acestei revizuiri", a precizat Bouaida.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
MAROC ,
ROMÂNIA ,
DIPLOMAŢIE

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.