Ambasadorul rus la NATO afirmă că politicieni europeni propagă ideile naziste, citându-l şi pe Traian Băsescu

Unul dintre motivele pentru care ideile naziste continuă să existe în Europa este că în unele ţări ele sunt propagate chiar de politicieni, a afirmat, în contextul atacurilor din Norvegia, reprezentantul rus la NATO, care l-a dat ca exemplu pe preşedintele Traian Băsescu, relatează Voice of Russia.

1196 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul rus la NATO afirmă că politicieni europeni propagă ideile naziste, citându-l şi pe Traian Băsescu

Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Unul dintre motivele pentru care ideile naziste continuă să existe în Europa este faptul că în unele ţări ele sunt, de fapt, propagate în mod deschis de anumiţi politicieni", a afirmat reprezentantul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, citat de postul de radio Voice of Russia în pagina electronică.

"În republici baltice foste sovietice, nazismul este aproape lăudat de principalii lideri ai acestor ţări. Recent, preşedintele României, Traian Băsescu, a afirmat că în 1941, şi el ar fi ordonat armatei române să se alăture Germaniei naziste, aşa cum au făcut liderii de atunci ai României. În unele ţări europene, politicieni de rang înalt promovează deschis ideile naziste. Cum să ne mire că unii oameni de pe stradă preiau aceste idei ca sfaturi pentru acţiune", a precizat Rogozin.

El a făcut aceste declaraţii în contextul celor două atacuri de vineri din Norvegia, soldate cu 93 de morţi, care au vizat clădiri guvernamentale din Oslo şi o reuniune a tineretului laburist de pe insula Utoeya.

Preşedintele Traian Băsescu a amintit, la 22 iunie, la B1 TV, în contextul unei întrebări, că se împlinesc 70 de ani de la "hai să-i spunem celebra «Soldaţi români, vă ordon treceţi Prutul!»". El a spus că dacă ar fi fost în acel moment istoric ar fi dat acelaşi ordin. "Da, pentru că aveam un aliat şi aveam de recuperat un teritoriu. Dacă aveam condiţiile de atunci probabil că aş fi făcut-o", a spus el.

Rusia l-a criticat dur pe Băsescu pentru aceste declaraţii. MAE rus consideră, referitor la declaraţiile preşedintelui Băsescu privind trecerea Prutului, că "astfel de bravade neruşinate care justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria milioanelor de jertfiţi ai nazimului este inadmisibilă şi merită o apreciere adecvată din partea Europei".

Ministerul de Externe rus consideră ca "nejustificabilă" validarea atacului care a costat Uniunea Sovietică 27 de milioane de vieţi şi spune că declaraţia preşedintelui Traian Băsescu despre trecerea Prutului nu se explică prin unele "dintre condiţiile politice actuale", potrivit Ria-Novosti.

Moscova şi-a exprimat indignarea faţă de declaraţiile şefului statului român, care, în opinia sa, a justificat atacul Germaniei naziste contra URSS, scrie agenţia în pagina electronică, citând un comunicat al purtătorului de cuvânt al MAE rus, Aleksandr Lukaşevici.

"Rusia se indignează de recentele afirmaţii ale liderului român care a declarat că, dacă ar fi fost în locul mareşalului Antonescu, ar fi trimis de asemenea soldaţii români să participe la ofensiva lansată de Germania nazistă împotriva Uniunii Sovietice", se arată în comunicat.

Lukaşevici a calificat drept "nejustificabilă" validarea atacului care a costat Uniunea Sovietică peste 27 de milioane de vieţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici