Ambasadorul rus la ONU denunţă atitudinea lui Ban Ki-moon în problema Kosovo

Ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite a declarat luni că Moscova nu este pe deplin mulţumită de poziţia secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, pe tema Kosovo, dar a dezminţit informaţiile conform cărora ţara sa ar fi ameninţat că va bloca realegerea lui Ban.

23 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul rus la ONU denunţă atitudinea lui Ban Ki-moon în problema Kosovo

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon (Imagine: Mediafax Foto)

Ambasadorul Vitali Ciurkin a fost întrebat de reporteri dacă Moscova este mulţumită de activitatea şi declaraţiile secretarului general al ONU referitor la Kosovo, fostă provincie sârbă care şi-a declarat independenţa în februarie.

"Nu, nu suntem pe deplin mulţumiţi", a declarat el. "Dar credem că... secretarul general este expus influenţelor de tot felul şi trebuie să ia în considerare poziţiile diferiţilor actori în această situaţie".

Ban a evitat cu grijă declaraţiile publice care ar fi putut fi interpretate ca sprijinind orice parte în disputa pe tema Kosovo.

Diplomaţii afirmă însă că oficialii ruşi se plâng că poziţia lui Ban favorizează statele occidentale, care sprijină independenţa Kosovo. Rusia sprijină Serbia care se opune vehement independenţei Kosovo, cu o populaţie majoritar albaneză.

Ciurkin a dezminţit un raport publicat conform căruia Rusia i-a transmis lui Ban că ar putea să nu sprijine realegerea acestuia pentru un nou mandat de cinci ani, din cauza poziţiei sale faţă de problema Kosovo.

"Aceasta este o invenţie pur şi simplu", a declarat Ciurkin. "Pe perioada contactelor noastre cu secretarul general ne-am exprimat întotdeauna clar poziţia, dar aceste contacte au fost întotdeauna respectuoase (...) Nu s-au făcut niciodată vreun fel de ameninţări, directe sau voalate", a precizat el.

Săptămâna trecută Ban a efectuat prima sa vizită în Rusia de la preluarea funcţiei în ianuarie 2007. Diplomaţii au declarat că faptul că acesta nu a venit mai devreme a iritat Rusia, membru permanent cu drept de veto în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, care are puterea de a bloca realegerea sa.

Mandatul lui Ban expiră la 31 decembrie 2011. Ciurkin a fost întrebat dacă Rusia îl va sprijini pe acesta pentru un al doilea mandat. "Aceasta este o problemă asupra căreia vom decide împreună cu alţi membri ai Consiliului de Securitate în circa trei ani", a precizat el.

Trimisul rus a reiterat totodată îngrijorarea Moscovei faţă de misiunea ONU de menţinere a păcii în Kosovo, cunoscută ca MINUK.

"Credem că există cu siguranţă loc de îmbunătăţire în cadrul operaţiunii MINUK, a ceea ce se întâmplă în teren", a subliniat Ciurkin.

Moscova a denunţat în mod repetat drept autoritară şi prost concepută operaţiunea ONU din martie de a prelua controlul unui tribunal din Kosovo, care fusese ocupat de sârbi cu trei zile în urmă.

Oficial MINUK administrează Kosovo, aşa cum a fost cazul din 1999, deşi UE va prelua probabil controlul la 15 iunie.

SUA şi majoritatea statelor UE acuză Rusia pentru impasul în problema Kosovo şi arată că o nouă rezoluţie nu este necesară din punct de vedere legal, lucru cu care Moscova nu este de acord.

Rusia şi Serbia afirmă că nu vor fi niciodată de acord cu independenţa Kosovo şi au cerut continuarea negocierilor între Priştina şi Belgrad, deşi peste doi ani de negocieri nu au adus nici un rezultat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici