Ambasadorul SUA în România, criticat pentru activităţile sale de lobby

Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, a efectuat activităţi înregistrate de lobby la nivel federal pentru Camera Comerţului şi pentru două firme americane importante, ceea ce este în dezacord cu sloganurile de campanie ale lui Barack Obama, comentează The Washington Times în ediţia online.

16 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul SUA în România, criticat pentru activităţile sale de lobby

Ambasadorul SUA în România, criticat pentru activităţile sale de lobby (Imagine: www.brookings.edu)

Preşedintele american a declarat frecvent în cursul campaniei sale electorale, potrivit cotidianului, că persoanele care au avut activităţi de "lobby nu vor găsi un post la Casa Albă". El nu s-a referit probabil şi la ambasade, comentează The Washington Times, pentru că Mark Gitenstein a avut activităţi de lobby pentru Camera Comerţului, AT&T (unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii de telefonie) şi Merrill Lynch (firmă de consultanţă în investiţii) până în 2008. Deşi primeşte un salariu guvernamental, fostul asistent al vicepreşedintelui Joe Biden în perioada când a fost senator va primi o pensie 36.000 de dolari în fiecare an de la fosta sa firmă de lobby, potrivit unui raport de etică.

"Dacă aş fi în România, aş fi destul de jignit", a spus Craig Holman, reprezentant legislativ pentru Public Citizen, una dintre cele şapte organizaţii care l-a criticat pe Gitenstein într-o scrisoare către Comitetul Judiciar din Senat, atunci când se spunea că va candida pentru un post la Departamentul de Justiţie la începutul lui 2009. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Tommy Vietor, a declarat că situaţia financiară a lui Gitenstein nu prezintă nici un conflict de interese. "Aceste plăţi de la planul de beneficii Mayer Brown reprezintă beneficiile de pensie ale ambasadorului Gitenstein. Avem deplină încredere că ambasadorul Gitenstein îşi va îndeplini responsabilităţile sale oficiale în conformitate cu standardele înalte stabilite de preşedintele Obama", a precizat Vietor.

Gitenstein a realizat un venit în urma unui parteneriat, de 823.756 de dolari, şi 80.000 de dolari salariu de la Mayer Brown, potrivit unui raport guvernamental recent, pe perioada anului trecut, până la mijlocul lunii iunie. El a câştigat 30.000 de dolari de la echipa de tranziţie Obama-Biden şi 4.000 de dolari din taxe de consultanţă de la fondul de campanie al lui Biden, Citizens for Biden.

Casa Albă nu a menţionat activităţile de lobby ale lui Gitenstein când a anunţat luna trecută numirea sa în funcţia de ambasador în România, spunând doar că el a fost un partener la Mayer Brown.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici