Ambasadorul Ucrainei de la Varşovia speră ca UE să trimită miliarde de euro Poloniei pentru asistenţa refugiaţilor. Soluţia ar fi fondurile blocate din PNRR

Ambasadorul Ucrainei în ţara vecină, Polonia, spune că naţiunea sa este recunoscătoare pentru primirea pe care polonezii au făcut-o milioanelor de refugiaţi ucraineni, dar speră ca Uniunea Europeană să deblocheze în curând miliarde de euro pentru Polonia, astfel încât asistenţa să nu se facă "pe seama poporului polonez".

625 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Ucrainei de la Varşovia speră ca UE să trimită miliarde de euro Poloniei pentru asistenţa refugiaţilor. Soluţia ar fi fondurile blocate din PNRR

Ambasadorul Andrii Deshchytsia a declarat că, deşi nu au existat tensiuni sociale reale în cele trei luni de când ucrainenii au început să treacă în Polonia în căutarea siguranţei, el se teme că acestea ar putea apărea în viitor, având în vedere amploarea mare a ajutorului polonez.

Guvernul a extins asistenţa medicală gratuită, educaţia şi alte servicii sociale pentru ucraineni, în timp ce peste 80% dintre ei sunt găzduiţi în case private poloneze. Deshchytsia a remarcat că eforturile de dezinformare ruseşti online au inclus răspândirea mesajului că ucrainenii primesc un tratament mai bun decât polonezii înşişi şi că, deşi aceste eforturi nu au găsit încă un teren fertil, el este îngrijorat că ar putea apărea probleme.

"Sunt îngrijorat pentru că nu ştiu unde sunt limitele acestei ospitalităţi, ale ospitalităţii polonezilor", a declarat el într-un interviu acordat vineri agenţiei The Associated Press. "Este o primire caldă şi sănătoasă. Dar cât timp le pot păstra? Şi este de înţeles pentru mine, şi este de înţeles şi pentru compatrioţii mei. Ei înţeleg că există anumite limite".

Există, de asemenea, preocupări mai largi în joc. Polonia este o poartă majoră pentru ajutorul umanitar şi armele din Occident care ajung în Ucraina şi lucrează pentru a ajuta Ucraina să transporte cereale şi alte alimente pe pieţele mondiale pe cale terestră şi prin porturile de la Marea Baltică.

Soluţia, în opinia lui Deshchytsia, este ca UE să deblocheze miliarde de euro dintr-un pachet de redresare după pandemie. Acest lucru ar avea, de asemenea, avantajul de a preveni un val mare de ucraineni care să fie frustraţi în Polonia şi să se îndrepte în altă parte în UE, a argumentat el.

În timp ce majoritatea celor 27 de membri ai blocului şi-au primit fondurile menite să ajute ţările să se recupereze de pe urma efectelor economice ale pandemiei COVID-19, 36 de miliarde de euro destinate Poloniei au fost blocate într-o dispută legată de modificările aduse instanţelor de judecată, văzute ca o erodare a standardelor democratice.

Principalul punct de dispută este o cameră disciplinară de la Curtea Supremă, care a reprezentat o modalitate pentru autorităţile conservatoare aflate la putere în Polonia de a suspenda judecătorii ale căror hotărâri nu le plac. Comisia Europeană doreşte ca această cameră să fie desfiinţată şi ca judecătorii suspendaţi să fie repuşi în funcţie, ceea ce Polonia nu a reuşit să facă. Săptămâna viitoare, parlamentul urmează să dezbată propuneri de soluţionare a crizei legate de această cameră.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici