Americanii, împărţiţi cu privire la închiderea centrului Guantanamo

Opinia publică americană pare împărţită cu privire la oportunitatea închiderii centrului de detenţie de la Guantanamo, potrivit unui sondaj realizat de CNN.

24 afișări
Imaginea articolului Americanii, împărţiţi cu privire la închiderea centrului Guantanamo

Opinia publică americană, împărţită cu privire la închiderea centrului Guantanamo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit studiului efectuat de Institutul de sondare a opiniei al CNN, 51 la sută dintre persoanele chestionate sunt favorabile închiderii centrului de detenţie de la baza militară din Cuba şi transferului prizonierilor către alte închisori.

Dar o minoritate puternică (47 la sută) apreciază că închisoarea trebuie să continue să funcţioneze.

Sondajul, realizat înainte de învestitura preşedintelui Barack Obama, care s-a angajat să închidă centrul, arată evoluţia opiniei americane: în 2005, numai 36 la sută dintre americani se declarau favorabili închiderii Guantanamo, în timp ce 58 la sută s-au pronunţat pentru menţinerea acesteia, potrivit unui sondaj Gallup.

Administraţia Obama estimează închiderea centrului de la Guatanamo în termen de un an, potrivit unui proiect de decret prezidenţial.

Închisoarea găzduieşte în prezent 245 de prizonieri, dintre care 21 sunt acuzaţi de crime de război şi 60 ar puta fi eliberaţi, dar nu pot fi trimişi în ţările de origine unde riscă să fie persecutaţi. Prin acest centru au trecut 800 de deţinuţi acuzaţi de terorism.

Sondajul a fost fost efectuat prin telefon între 12 şi 15 ianuarie pe un eşantion de 1.245 de adulţi, cu o marjă de eroare de plus sau minus trei puncte.

Citeşte şi:

Obama va semna joi decretul de închidere a Guantanamo - surse

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici