Americanii sunt în continuare încrezători în aptitudinile lui Barack Obama - sondaje

Opinia americanilor despre orientarea ţării s-a îmbunătăţit semnificativ de la preluarea atribuţiilor prezidenţiale de către Barack Obama, aceştia arătându-se mai optimişti cu privire la economie şi reprezentarea pe plan mondial, potrivit rezultatelor a două sondaje independente.

20 afișări

Potrivit unui sondaj ABC News/Washington Post, 42 la sută dintre americani consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună, mai mult decât dublu faţă de ianuarie, înainte de învestitura lui Obama, şi faţă de 8 la sută în octombrie. Cei mai mulţi, 57 la sută, consideră în continuare că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, dar procentul este în scădere faţă de 78 la sută în ianuarie din 90 la sută în octombrie.

Deşi 36 la sută cred că starea economiei se înrăutăţeşte, procentul fiind în scădere faţă de 62 la sută în ianuarie şi 82 la sută în octombrie, numai 27 la sută cred că starea economiei se ameliorează, dar cifra este în creştere faţă de 6 a sută în ianuarie şi 2 la sută în octombrie.

Opiniile îi sunt încă favorabile lui Obama şi în ceea ce priveşte economia, deşi cu o tedinţă descresătoare, 64 la sută fiind convinşi că planul său este bun, faţă de 72 la sută în ianuarie şi cu aceeaşi rată de încredere în mandatul său, de 66 la sută, în urmă cu o lună, care este încă cea mai ridicată din ultimii 20 de ani, pentru un preşedinte în acelaşi stadiu al mandatului.

Opt din zece americani consideră că băncile, alte instituţii financiare şi companiile mari ar fi generat criza, în timp ce 70 la sută sunt convinşi că administraţia Bush nu a luat măsurile necesare la momentul potrivit, în timp ce numai 26 la sută învinuiesc administraţia Obama pentru situaţia actuală.

În mod evident, opiniile favorabile lui Barack Obama predomină în rândul democraţilor, în timp ce în rândul republicanilor sprijinul este mult mai redus, dar cu o tendinţă de creştere faţă de perioada anterioară preluării mandatului prezidenţial. Ceea ce îl favorezează însă cu adevărat este sprijinul independenţilor, întrucât aprecierea acestora se axează pe performanţe şi nu este alterată de preferinţe politice.

Sondajul ABC News/Washington Post s-a desfăşurat în prerioada 26-29 martie, pe un eşantion de 1.000 de adulţi, având o marjă de eroare de 3 la sută.

În contextul primei sale deplasări în străinătate, cu prilejul summitului G20 de la Londra, mai mult de opt din zece americani consideră că Obama va reprezenta foarte bine Statele Unite în lume, în timp ce şapte din zece consideră că liderii mondiali îl respectă pe liderul american, potrivit unui sondaj CNN/Opinion Research Corporation, realizat printre telefon în perioada 12-15 martie pe un eşantion de 1.019 adulţi, cu o marjă de eroare de trei procente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici