Americanul de origine română, acuzat de exporturi militare către Iran, pledează vinovat

Cetăţeanul american de origine română Traian Bujduveanu a pledat vinovat, joi, în faţa unui tribunal federal din Florida pentru acuzaţia de conspiraţie în vederea exportului ilegal de armament şi obţinerea unor componente pentru avioane pe care le livra Iranului.

20 afișări
Imaginea articolului Americanul de origine română, acuzat de exporturi militare către Iran, pledează vinovat

Elicopter militar Cobra

Potrivit unui comunicat al Departamentului american al Justiţiei, coacuzatul lui Bujduveanu, Hassan Keshari, şi firma acestuia, Kesh Air International, au pledat vinovat în ianuarie, iar acum îşi aşteaptă sentinţa.

Bujduveanu a pledat vinovat pentru acuzaţia de conspiraţie în vederea exportării de bunuri din Statele Unite către Iran, prin încălcarea embargoului impus acestei ţări de Washington, şi conspiraţie pentru exportul de materiale militare.

Pentru acuzaţia de conspiraţie, Traian Bujduveanu riscă o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari. Sentinţa va fi pronunţată la 11 iunie, la ora locală 08.30 (15.30 ora României).

Bujduveanu este acuzat că prin compania sa, Orion Aviation, din Plantation, Florida, a vândut componente pentru avioane către Keshari pentru cumpărători din Iran şi a exportat componente pentru avioane către Iran prin transporturi trimise către Dubai, în Emiratele Arabe Unite.

Printre compenentele exportate ilegal către Iran se numără piese concepute exclusiv pentru avioane de vânătoare F-14, elicoptere de atac Cobra AH-1 şi elicoptere militare CH-53A. Toate aceste tipuri de aeronave fac parte din flota militară iraniană, în timp ce avionul F-14 este folosit exclusiv de armata iraniană.

Toate componentele livrate de Budjuveanu sunt fabricate în Statele Unite şi sunt destinate exclusiv uzului militar, fiind considerate de Departamentul american de Stat "articole de apărare" incluse pe lista muniţiilor americane. Nici Bujduveanu, nici coacuzaţii săi nu sunt înregistraţi şi nici nu au cerut licenţe pentru a transporta echipament militar către Iran.

Potrivit actului de acuzare, Bujduveanu primea comenzi prin e-mail de la Keshari, în care i se cereau componente specifice pentru cumpărători din Iran. Acesta îi trimitea apoi copii, de obicei prin e-mail, lui Keshari. După primirea înştiinţării de plată pentru componente de la Keshari, Bujduveanu transporta piesele către o companie din Dubai prin documente false. Din Dubai, aceasta erau transportate către cumpărătorii din Iran.

Bujduveanu a fost arestat în iunie 2008 şi va rămâne în custodie federală până la pronunţarea pedepsei. Coacuzatul său, Keshari, rămâne de asemenea în custodie în aşteptarea sentinţei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici