Americanul eliberat după doi ani de captivitate în Siria s-a întors în Statele Unite

Jurnalistul american Peter Theo Curtis, eliberat duminică după doi ani de captivitate în Siria, la câteva zile după execuţia altui american, James Foley, de către insurgenţii din gruparea Statul Islamic, s-a întors marţi seara în Statele Unite, a anunţat familia sa pentru presă.

100 afișări
Imaginea articolului Americanul eliberat după doi ani de captivitate în Siria s-a întors în Statele Unite

Americanul eliberat după doi ani de captivitate în Siria s-a întors în Statele Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am fost foarte emoţionat, dincolo de cuvinte, de persoanele care au venit spre mine astăzi - persoane necunoscute în avion, membri ai echipajului şi, mai ales, familia mea - pentru a-mi spune «bun venit acasă»", a declarat jurnalistul într-un comunicat transmis presei americane după sosirea sa la Boston.

Acest bărbat de 45 de ani, prezentat de aministraţia americană şi de familie drept "cercetător", "scriitor" şi "jurnalist", a fost predat "Căştilor Albastre" ale ONU duminică seara, pe Platoul Golan, după 22 de luni de captivitate în mâinile filialei siriene a Al-Qaida, Frontul al-Nosra. Ulterior a fost predat oficialilor americani, care l-au transportat la Tel-Aviv.

Răpirea lui Peter Theo Curtis a fost păstrată secret de autorităţile americane şi niciun detaliu nu a fost dezvăluit în legătură cu circumstanţele răpirii şi perioadei de captivitate.

Conform familiei sale, Curtis a fost răpit "imediat după ce a trecut frontiera siriană în octombrie 2012 şi deţinut apoi de Frontul al-Nosra şi de grupări afiliate".

Frontul al-Nosra este gruparea islamistă care reprezintă organizaţia Al-Qaida în Siria şi luptă împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad şi a grupării sunnite Stat Islamic, pe care o consideră prea radicală şi violentă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici