Amin ul Haq, vechiul tovarăş al lui Osama bin Laden, a reapărut în public

  • Amin ul Haq şi făcut apariţia în regiunea Nangarhar, din estul Afganistanului.
  • Teroristul a devenit responsabil de însoţirea apropiată a fondatorului Al Qaeda.
  • n 2007, ar fi fost rănit în luptă, iar în anul următor a fost arestat la Lahore, Pakistan, dar eliberat în 2011.
7603 afișări
Imaginea articolului Amin ul Haq, vechiul tovarăş al lui Osama bin Laden, a reapărut în public

Amin ul Haq, dreapta, şi Osama bin Laden

Joe Biden a spus că nu menirea Americii nu a fost să instaureze un regim democratic în Afganistan, ci să lupte contra terorismului. Dar tocmai terorismul reînvine, după plecarea trupelor americane.

Semnele sunt clare, după ce a reapărut în public Amin ul Haq, vechiul partener de luptă al Osamei. S-a întors în regiunea Nangarhar, din estul Afganistanului. O apariţie publică, onorată de adepţi.

Biografia luptătorului conţine istoria radicalismului din regiune. Un extremist timpuriu, Amin s-a alăturat fracţiunii Hizb I Islami Khalis şi l-a ajutat pe bin Laden să se stabilească în ţară după pauza din Sudan, de la mijlocul anilor 1990.

O colaborare operaţională şi ideologică, făcută şi mai solidă de convingerile militantului. Teroristul a devenit responsabil de însoţirea apropiată a fondatorului Al Qaeda. Cel puţin a fost în 2001, în timpul evadării în munţii Tora Bora. A fost ”umbra” lui. L-a protejat pe Osama, în timp ce alţi mujahidini încercau în orice fel să împiedice vânătoarea americanilor.

După prăbuşirea regimului taliban, Amin ul Haq şi-a continuat misiunea, întotdeauna alături de oameni ai Al Qaeda şi ai altor facţiuni. În 2007, ar fi fost rănit în luptă, iar în anul următor a fost arestat la Lahore, Pakistan. Va rămâne în celulă până în 2011, apoi va fi eliberat şi, bineînţeles, va reveni la vechea „profesie”.

O perioadă îndelungată în care nu este clar unde se afla baza sa, probabil la graniţele Pakistanului şi Afganistanului, în zona tribală, o regiune în care şansele de a găsi refugiu sunt mai mari.

Reţeaua sa a funcţionat, confirmându-i capacitatea şi posibilele protecţii. Întoarcerea lui Amin face să sune din nou alarma terorosmului. Are cunoştinţe şi idei care îl fac un punct de referinţă pentru marea arenă a radicalismului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici