Amnesty acuză SUA că acordă "amnistie de facto" persoanelor implicate în programul închisorilor CIA

Organizaţia Amnesty International a acuzat marţi administraţia SUA că acordă "amnistie de facto" persoanelor implicate în programul CIA care prevedea utilizarea unor tehnici brutale de interogare a suspecţilor de terorism capturaţi după atentatele de la 11 septembrie.

80 afișări
Imaginea articolului Amnesty acuză SUA că acordă "amnistie de facto" persoanelor implicate în programul închisorilor CIA

Amnesty acuză SUA că acordă "amnistie de facto" persoanelor implicate în programul închisorilor CIA (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Organizaţia pentru drepturile omului a afirmat că, după publicarea unui raport al Senatului SUA, în decembrie, privind folosirea unor tehnici brutale de interogare, administraţia nu a făcut nimic pentru a pune capăt impunităţii celor care au torturat deţinuţi.

Cercetătorul Amnesty Naureen Shah a declarat că administraţia practic acordă imunitate faţă de justiţie prin eşecul de a investiga faptele dezvăluite de ancheta care a durat cinci ani.

Raportul Comisiei pentru controlul Serviciilor de Informaţii din Senat a conchis că CIA a indus în eroare Casa Albă şi poporul american referitor la un program care implica torturarea suspecţilor, inclusiv a unor membri al-Qaida, în centre secrete de detenţie din străinătate, în perioada 2002-2006.

Amnesty critică investigaţia şi răspunsul oficial într-un document cu titlul "Infracţiuni şi impunitate în SUA", care acuză administraţia Barack Obama că încearcă să ascundă "sub preş" raportul şi infracţiunile comise. Organizaţia apreciază că Departamentul de Justiţie trebuie să "redeschidă şi să extindă investigaţia" privind programul CIA de extrădări extrajudiciare, închisori secrete şi interogatorii.

Autorităţile americane trebuie să "aducă în faţa justiţiei, în procese corecte, toate persoanele, indiferent de nivelul funcţiei lor actuale sau anterioare, suspectate de implicare în comiterea unor infracţiuni la legislaţia internaţională, precum tortura sau dispariţiile forţate", a precizat Amnesty.

Organizaţia pentru drepturile omului a cerut Casei Albe şi altor agenţii SUA să dezvăluie numele, locurile şi datele în care au funcţionat închisorile secrete operate de CIA. De asemenea, organizaţia a solicitat dezvăluirea numelor tuturor deţinuţilor care au făcut parte din acest program şi identitatea militanţilor deţinuţi de autorităţile din alte ţări la cererea SUA.

Shah a afirmat că Departamentul american de Justiţie le-a spus jurnaliştilor că a revizuit raportul comisiei Senatului şi nu a găsit dovezi privind încălcarea vreunei legi americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici