Amnesty International cere Italiei să oprească evacuările forţate ale romilor

Amnesty International cere autorităţilor italiene să oprească un program controversat care a dus la evacuarea forţată a sute de romi, apreciind că acesta încalcă drepturile omului, se arată într-un comunicat al organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului, publicat joi.

17 afișări
Imaginea articolului Amnesty International cere Italiei să oprească evacuările forţate ale romilor

Amnesty International cere Italiei să oprească evacuările forţate ale romilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un raport intitulat "The Wrong Answer - Italy's «Nomad Plan»" (Răspunsul greşit: «Planul nomadic» al Italiei), Amnesty International avertizează că acest program, care a fost iniţiat în iulie 2009, încalcă drepturile a mii de romi.

Măsurile vizează distrugerea a peste 100 de aşezări ale romilor din capitala italiană, aproximativ 6.000 de romi urmând să fie mutaţi în doar 13 tabere noi sau extinse de la periferia oraşului. Planul ar putea lăsa fără locuinţă peste 1.000 de romi.

"Aceste măsuri trebuie regândite urgent. Familiile rome din capitala italiană se confruntă în prezent cu pierderea bunurilor, contactelor lor sociale, accesului la locuri de muncă şi la servicii de stat", a spus Ignacio Jovtis, expertul pentru Italia al Amnesty International.

"Există şi riscul ca, în cazul în care este implementat, planul să poată fi folosit ca o justificare pentru evacuările forţate din alte regiuni italiene. Evacuările fără o consultare prealabilă şi fără oferirea unei cazări alternative corepunzătoare pentru toţi cei afectaţi reprezintă o încălcare a drepturilor omului", a continuat expertul.

În ultimele luni, sute de familii de romi au fost evacuate din cel puţin cinci tabere diferite. Mai mulţi lideri ai romilor au fost consultaţi, înainte de închiderea taberei de romi Casilino 900, una dintre cele mai mari de acest fel din Europa, în februarie anul trecut. Însă potrivit standardelor de apărare a drepturilor omului, este necesară consultarea tuturor persoanelor evacuate.

Amnesty International critică faptul că autorităţile italiene nu oferă romilor soluţii alternative adecvate de cazare, acest fapt amplificând obstacolele şi discriminarea cu care romii se confruntă în încercarea de a obţine un loc de muncă prin care să-şi poată permite închirierea unor locuinţe private.

Organizaţia este de părere că "Planul nomadic" al autorităţilor italiene, în forma sa actuală, duce la discriminări împotriva unor grupuri minoritare. "Planul este numit «Planul nomadic». Dar majoritatea romilor vizaţi nu sunt deloc nomazi. Prin catalogarea şi tratarea lor în acest fel, iniţiatorii acestui plan perpetuează chiar problemele pe care încearcă să le rezolve", a apreciat Ignacio Jovtis.

Se estimează că între 12.000 şi 15.000 de romi trăiesc în Roma şi în împrejurimi. Aproximativ 3.000 dintre aceştia sunt de etnie "sinti", aceasta având rădăcini adânci în Italia. Începând din anii '60, mulţi romi au venit din fostele state iugoslave. În ultimii zece ani, un număr semnificativ de romi au sosit în Italia din noile state membre UE, în special România. Majoritatea romilor din capitala italiană trăiesc în tabere improvizate, doar câteva mii având o locuinţă permanentă.

În raportul său, organizaţia prezintă şi cazuri individuale ale unor romi din Italia, printre aceştia aflându-se şi românii de etnie romă Maria Dumitru şi Marius Alexandru, în vârstă de 28 de ani, care au împreună trei copii. Din 2004, când au ajuns în Italia, au fost evacuaţi din taberele lor de cinci ori, de fiecare dată fără a li se oferi o cazare alternativă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici