Amnesty International: Deţinuţii din Siria sunt torturaţi sistematic, prin practica pneului arab, şocuri electrice sau viol - VIDEO

Deţinuţii din Siria, unde mişcarea de contestare este reprimată violent de un an, se confruntă cu "o lume de coşmar a torturii sistematice", care duce ţara cu zeci de ani în urmă, a afirmat miercuri organizaţia Amnesty International.

2996 afișări
Imaginea articolului Amnesty International: Deţinuţii din Siria sunt torturaţi sistematic, prin practica pneului arab, şocuri electrice sau viol - VIDEO

Amnesty International: Deţinuţii din Siria sunt torturaţi sistematic, prin practica pneului arab, şocuri electrice sau viol (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Amploarea torturii şi a relelor tratamente în Siria a atins un nivel care nu a mai fost văzut niciodată timp de ani de zile şi aminteşte de era sumbră a anilor 1970 şi 1980", a afirmat organizaţia neguvernamentală, într-un raport care se bazează pe mărturiile unor supravieţuitori ce au fugit în Iordania.

Situaţia "este acum foarte asemănătoare celei trăite de deţinuţi sub fostul preşedinte Hafez al-Assad - o lume de coşmar a torturii sistematice", a afirmat Ann Harrison, de la programul Amnesty pentru Orientul Mijlociu.

Raportul, publicat cu o zi înainte de împlinirea unui an de la începutul revoltei împotriva regimului Bashar al-Assad, fiul lui Hafez, menţionează 31 de metode de tortură sau alte rele tratamente utilizate de forţele de securitate siriene şi de miliţii ("shabbiha").

"Numeroase victime au afirmat că au început să fie bătute în cursul arestării lor", apoi violenţele s-au intensificat "la sosirea în centrul de detenţie", gardienii lovindu-le cu "bastoane, puşti, bice, cu pumnii sau cu cabluri", a adăugat Amnesty.

Potrivit afirmaţiilor făcute de 25 de foşti deţinuţi, tortura sau relele tratamente atingeau punctul maxim în timpul interogatoriilor.

"Mai mulţi supravieţuitori au povestit practica dulab (pneu arab), în care victima este înghesuită într-un pneu - adesea agăţat la înălţime - şi bătută, uneori cu cabluri sau bastoane".

Alte tehnici, din ce în ce mai utilizate, constau în suspendarea deţinutului deasupra solului şi lovirea lui sau aplicarea de şocuri electrice.

Unul dintre supravieţuitori, Tareq, a povestit pentru Amnesty cum, în timp ce era interogat în cartierul Kafr Soussa din Damasc, a fost forţat să asiste la violul unui alt deţinut, Khaled. "Ofiţerul l-a violat pe Khaled la zid. Khaled plângea şi se lovea cu capul de zid".

Potrivit lui Ann Harrison, mărturiile strânse arată că în Siria sunt comise "crime împotriva umanităţii".

Amnesty a cerut Consiliului ONU pentru Drepturile Omului să extindă mandatul comisiei sale de anchetă privind Siria, "consolidându-i capacitatea de control (...) în vederea urmăririi" în justiţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici