Amnesty International: Gruparea Boko Haram a răpit cel puţin 2.000 de femei şi fete de la începutul lui 2014

Gruparea teroristă Boko Haram a răpit cel puţin 2.000 de femei şi fete de la începutul anului trecut, a anunţat marţi organizaţia Amnesty International, la un an după răpirea a 219 eleve nigeriene, relatează AFP în pagina electronică.

290 afișări
Imaginea articolului Amnesty International: Gruparea Boko Haram a răpit cel puţin 2.000 de femei şi fete de la începutul lui 2014

Amnesty: Gruparea Boko Haram a răpit cel puţin 2.000 de femei şi fete de la începutul lui 2014 (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Răpirea celor 219 eleve din Chibok, o localitate din statul nigerian Borno, la 14 aprilie 2014, a atras atenţia lumii întregi asupra brutalităţii acestei grupări extremiste.

Organizaţia pentru drepturile omului a precizat că a documentat 38 de cazuri de răpiri comise de islamişti, bazându-se pe mărturiile a zeci de martori şi ale unor femei şi fete care au reuşit să scape.

"Este dificil să estimăm câte persoane au fost răpite de Boko Haram", a precizat Amnesty în raportul său, cu titlul "Treaba noastră este să împuşcăm, să măcelărim şi să ucidem: Regimul de teroare al Boko Haram".

"Numărul femeilor şi fetelor răpite este probabil mai mare de 2.000", continuă raportul organizaţiei.

Referitor la fetele din Chibok, Amnesty a citat o sursă militară conform căreia acestea au fost împărţite în trei sau patru grupuri şi ţinute în diferite tabere ale Boko Haram. Unele s-ar afla în pădurea Sambisa, din statul Borno, altele în zona lacului Ciad, în munţii Gorsi din Camerun, iar aproximativ 70 de fete ar fi în Ciad.

Armata nigeriană a afirmat anterior că ştia unde se află fetele, dar a exclus o operaţiune de eliberare pentru că ar fi fost prea periculoasă.

Cele 219 adolescente nu au mai fost văzute de când Boko Haram a publicat un mesaj video, în mai 2014, în care aproximativ 100 dintre aceste fete purtau haine musulmane şi recitau versete din Coran. Liderul Boko Haram Abubakar Shekau a precizat că toate adolescentele s-au convertit la islam şi s-au căsătorit.

Rapoartele Amnesty oferă noi detalii despre răpirile în masă comise de Boko Haram, precum şi despre recrutarea forţată a băieţilor şi bărbaţilor.

Mai multe fete şi femei care au reuşit să scape au povestit că au fost ţinute în condiţii atroce, inclusiv în închisori supraaglomerate, fiind violate şi forţate să gătească şi să se căsătorească cu luptători islamişti.

Altele au povestit că au fost învăţate să tragă cu arma şi să fabrice bombe, iar una a declarat că a fost trimisă la operaţiuni, inclusiv în propriul sat.

Amnesty, care vrea ca gruparea Boko Haram să fie investigată pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, estimează că peste 4.000 de persoane au fost ucise în 2014. Cel puţin 1.500 de civili au murit în primele trei luni ale acestui an, a adăugat organizaţia pentru drepturile omului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici