Amnesty International: Regimul Kadhafi şi susţinătorii CNT au făcut crime împotriva umanităţii

Amnesty International a acuzat, marţi, regimul lui Muammar Kadhafi de crime împotriva umanităţii în Libia, dar şi pe rebelii susţinători ai CNT pe care îi critică pentru comiterea de abuzuri care, în unele cazuri, constituie crime de război.

227 afișări
Imaginea articolului Amnesty International: Regimul Kadhafi şi susţinătorii CNT au făcut crime împotriva umanităţii

Muammar Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un raport de 122 de pagini care realizează o imagine copleşitoare a violenţelor comise de regimul colonelului Kadhafi, organizaţia pentru apărarea drepturilor omului menţionează că CNT (Consiliul Naţional Tranziţie) nu pare dispus să îi tragă la răspundere pe rebelii responsabili de încălcarea drepturilor omului.

"CNT se confruntă cu misiunea dificilă de a controla combatanţii opoziţiei şi grupurile de autoapărare responsabile de atingeri grave aduse drepturilor omului, inclusiv de eventuale crime de război, dar se arată reticent în a-i trage la răspundere", arată Amnesty.

"Responsabilii opoziţiei cu care Amnesty International a discutat despre aceste preocupări au condamnat astfel de abuzuri, dar au minimizat amploarea şi gravitatea lor", a declarat organizaţia.

"Combatanţii opoziţiei şi susţinătorii lor au răpit, au deţinut în mod arbitrar, au torturat şi au ucis foşti membri ai forţelor de securitate, suspectaţi de loialitate faţă de Kadhafi, şi au capturat soldaţi şi cetăţeni străini suspectaţi pe nedrept că sunt mercenari care luptă pentru Kadhafi", afirmă Amnesty.

Printre numeroasele exemple de încălcare a drepturilor omului, Amnesty evocă în special un caz, de la începutul revoltei, în care mai mulţi militari ai lui Kadhafi capturaţi de rebeli au fost "bătuţi până la moarte, cel puţin trei dintre ei au fost spânzuraţi, iar alţii au fost ucişi după ce au fost capturaţi sau după ce s-au predat".

Responsabilii CNT au depus puţine eforturi pentru a corecta afirmaţia eronată, potrivit căreia persoanele originare din Africa subsahariană sunt mercenari, deplânge Amnesty.

Organizaţia recunoaşte totuşi că aceste crime de război comise de opoziţie au fost la o "scară mai mică" decât cele ale regimului Kadhafi.

Raportul Amnesty, intitulat "The Battle for Libya: Killings, Disappearances and Torture" ("Bătălia pentru Libia - asasinate, dispariţii şi tortură"), este documentul cel mai recent care detaliază violenţele din Libia.

"Noile autorităţile trebuie să se rupă total de încălcările comise în decursul ultimelor patru decenii şi să stabilească noi norme, plasând drepturile omului în centru programului lor", apreciază Claudio Cordone, membru al conducerii generale a Amnesty International, citat în raport.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici