Amnesty International: Speranţele pentru o Libie nouă, periclitate de abuzurile comise de miliţiile foştilor rebeli

Speranţele pentru o Libie nouă "sunt periclitate" de încălcările drepturilor omului comise de miliţiile foştilor rebeli fără a fi pedepsite, a deplâns Amnesty International, în timp ce această ţară se pregăteşte de sărbătorirea primei aniversări a revoluţiei.

117 afișări
Imaginea articolului Amnesty International: Speranţele pentru o Libie nouă, periclitate de abuzurile comise de miliţiile foştilor rebeli

Amnesty International: Speranţele pentru o Libie nouă, periclitate de abuzurile comise de miliţiile foştilor rebeli (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În urmă cu un an, libienii şi-au riscat viaţa pentru a cere dreptate. În prezent, speranţele lor sunt puse în pericol de miliţiile înarmate şi fără nici un simţ al legii care calcă în picioare drepturile omului fără a fi pedepsite", a declarat Donatella Rovera, consilier special din cadrul AI privind crizele şi conflictele.

Rovera a prezentat un raport al organizaţiei sale despre Libia intitulat "Miliţiile ameninţă speranţele pentru o Libie nouă". Acest raport a fost publicat la un an de la începerea revoltei care a dus la înlăturarea de la putere a dictatorului Muammar Kadhafi.

Ea a cerut anchete privind "abuzuri grave", înţelegându-se "crime de război comise de miliţii împotriva presupuşilor susţinători ai lui Muammar Kadhafi, afirmând că "unele persoane au fost reţinute ilegal şi torturate, uneori până la moarte".

"Imigranţii şi refugiaţii africani au devenit ţinte şi au fost comise represaliile care au condus la dislocarea unor comunităţi întregi", conform raportului care citează cu precădere mărturiile locuitorilor din Tawargha, la sud de Misrata (vest).

"Majoritatea miliţiilor din Libia nu sunt controlate iar impunitatea generalizată de care se bucură nu face decât să încurajeze noi violenţe perpetuând instabilitatea şi insecuritatea din această ţară", a declarat Rovera.

În ianuarie şi începutul lui februarie, delagaţi ai Amnesty International au mers în 11 centre de detenţie controlate de foştii rebeli, aflate în centrul şi vestul Libiei, iar în zece dintre acestea "deţinuţii au semnalat că au fost torturaţi şi maltrataţi", a adăugat sursa.

"Acei prizonieri prezentau urme de răni recente provocate de rele tratamente".

Mai mulţi deţinuţi au susţinut că au recunoscut violuri sau crime pe care nu le-au comis, "doar pentru a pune capăt torturii".

"Cel puţin 12 persoane dintre deţinuţii miliţiilor au murit începând cu luna septembrie, după ce au fost torturate", conform Amnesty.

Alţi deţinuţi din Tripoli, Gharyan, Misrata, Sirt şi Zawiyah au mărturisit celor de la AI cum "erau suspendaţi contorsionaţi şi bătuţi ore în şir cu bice, cabluri, ţevi de plastic, lanţuri sau bare de fier".

"Nu a fost demarată nici o anchetă privind încălcări grave, precum execuţiile extrajudiciare ale deţinuţilor sau alte crime de război, incluzând şi uciderea celor 65 de persoane ale căror trupuri au fost găsite pe 23 octombrie într-un hotel din Sirt, sediul combatanţilor veniţi din Misrata".

"Ar trebui ca toţi deţinuţii să fie transferaţi imediat în centre de detenţie legale aflate sub controlul Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT)" aflat la putere, a susţinut AI.

La începutul lunii februarie, ministrul libian al Justiţiei, Ali H'mida Ashur, a susţinut că ministerul condus de el va ancheta cazurile de tortură din închisorile libiene, după ce şi alte organizaţii care apără drepturile omului au adus acuzaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici