Analist: Obiectivul lui Putin în Ucraina este un război rapid şi crearea un stat tampon

  • Preşedintele rus nu urmăreşte să-şi ocupe vecinul pe termen lung, spun observatorii.
  • El ar putea avea ca obiectiv "preluarea unor agenţii guvernamentale cheie în câteva zile sau săptămâni".
4370 afișări
Imaginea articolului Analist: Obiectivul lui Putin în Ucraina este un război rapid şi crearea un stat tampon

Rusia caută o victorie rapidă pentru a crea un stat tampon şi un guvern pro-Moscova în Ucraina, mai degrabă decât să ocupe ţara pe termen lung, au declarat observatorii diplomatici.

Rachetele şi bombardamentele ruseşti au început să plouă joi asupra oraşelor ucrainene, după ce preşedintele Vladimir Putin a declanşat un asalt terestru şi aerian la scară largă asupra Ucrainei. Vineri, primele unităţi ruseşti au intrat în capitala Kiev.

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că forţele sale şi-au "îndeplinit cu succes" obiectivele din prima zi a operaţiunii, susţinând că au distrus peste 70 de obiective ucrainene, inclusiv 11 aerodromuri, potrivit South China Morning Post.

Danil Bochkov, membru al Consiliului rus pentru Afaceri Internaţionale, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin urmăreşte să schimbe regimul de guvernare din Ucraina cu unul pro-Moscova. Acţiunea Rusiei ar urma să fie rapidă, aşa cum s-a întâmplat în cazul războiului de 12 zile cu Georgia din 2008 şi al operaţiunii sale de o lună din Crimeea din 2014.

"Cred că Moscova mizează pe ... revendicarea controlului asupra agenţiilor guvernamentale cheie în câteva zile sau săptămâni", a spus el. După aceea ar putea fi aşteptate nişte alegeri, cu condiţia ca noul regim să fie de acord cu politicile favorabile Rusiei şi să nu adere la NATO, a adăugat el.

Analiştii militari au declarat că obiectivul final al Rusiei nu este de a ocupa întreaga Ucraină, ci de a o păstra ca zonă tampon între Occident şi Rusia.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici