ANALIZĂ: Acordurile de asociere nu se aplică în mod direct Transnistriei şi Crimeei

Liderii UE au semnat vineri înainte de prânz un acord de asociere (AA) cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia care nu se aplică în mod direct teritoriilor disputate Transnistria, Crimeea, Osetia de Sud şi Abhazia, relatează AFP, care prezintă succint iniţiativa Uniunii şi consecinţele ei.

596 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Acordurile de asociere nu se aplică în mod direct Transnistriei şi Crimeei

ANALIZĂ: Acordurile de asociere nu se aplică în mod direct Transnistriei şi Crimeei

- De ce a luat UE această iniţiativă fără precedent?

AA permite ancorarea acestor ţări la Uniune, fără să le ofere perspectiva de a adera la blocul european.

Catalogat drept "inovator şi ambiţios" de către Comisia Europeană, care l-a negociat începând din 2007, AA creează cadrul unei cooperări aprofundate, între altele în sectoarele energetic, al justiţiei, politicii externe, vizelor şi culturii. Ţările semnatare se angajează în primul rând să respecte statul de drept şi să lupte împotriva corupţiei.

Ambiţia UE este să creeze o zonă de liber-schimb în care să intoducă norme comune.

- Ce consecinţe economice se aşteaptă?

Cele trei ţări semnatare vor obţine un acces privilegiat pe Piaţa Internă a UE, "cea mai mare piaţă unică din lume", de 500 de milioane de consumatori. Exporturile ucrainene ar putea să crească cu peste un miliard de euro pe an, mai ales în domeniile textil, alimentar sau al oţelului, ceea ce va alimenta creşterea economică a ţării cu 1% potrivit unui studiu UE.

În schimb, Chişinăul, Tbilisi şi Kievul se angajează să efectueze reforme profunde, care s-ar putea dovedi dificile din punct de vedere social şi politic.

Pentru UE, beneficii comerciale sunt aşteptate să apară pe termen lung, însă în următorii ani iese în pierdere. Uniunea a promis un program de ajutorare vast - în valoare de 11 miliarde de euro numai pentru Ucraina.

Pe termen lung, UE "va fi nevoită să depună un efort susţinut pentru a-şi ajuta ţările (membre) să efectueze reforme dureroase - iar reforma principală va avea loc în sectorul energetic - cu scopul de a-şi face statele mai puţin vulnerabile la presiuni ruseşti", avertizează Judy Dempsey de la Institutul Carnegie Europe.

- Semnarea AA poate tensiona şi mai mult relaţiile cu Rusia?

La Bruxelles domneşte prudenţa, după ce experţii nu au prevăzut absolut deloc că AA, care urma să fie semnat iniţial la sfârşitul lui 2013, va declanşa grava criză ucraineană.

După şase luni, Rusia pare că a conştientizat faptul că nu putea să împiedice cei trei foşti sateliţi sovietici să semneze AA, după ce a încercat să exercite presiuni asupra lor interzicând importurile de vin moldovenesc sau ciocolata ucraineană Roshen.

Pe plan economic, Moscova a avertizat că va adopta "măsuri de protecţie" în cazul se va dovedi că acordul dăunează economiei ruse. Ea se teme de un aflux de produse din UE pe teritoriul rus, via Ucraina.

În pofida rezervelor pe care le are, Moscova a acceptat să înceapă negocieri cu Bruxellesul şi Kievul, începând de la 11 iulie, asupra condiţiilor aplicării AA. Până în prezent, UE "nu a putut să dovedească avantajele" pe care le-ar putea obţine Rusia, a subliniat Ministerul de Externe.

- Cele trei ţări vor fi libere să-şi continue relaţiile cu Rusia?

Da, sunt de părere experţi UE, care denunţă jumătăţile de adevăr spuse de Moscova pe această temă.

Însă, semnând AA, cele trei ţări nu se mai pot alătura proiectului Uniunii Economice Eurasiatice (UEE) pe care încearcă să-l pună pe picioare Moscova cu vecinii ei. "Cele două sunt incompatibile", a declarat un oficial UE. Şi asta pentru că singurele două ţări care s-au alăturat UEE până în prezent - Belarusul şi Kazahstanul - nu sunt membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

- AA se va aplica în teritorii disputate precum Crimeea?

Nu, nu se va aplica. La 23 iunie UE a interzis în mod oficial importurile de bunuri din Crimeea, a cărei anexare de către Rusia nu o recunoaşte. Numai produsele din Crimeea autorizate de către autorităţile de la Kiev vor fi acceptate pe teritoriul UE.

Societăţile din Transnistria, o regiune separatistă prorusă moldovenească, şi cele din Osetia de Sud şi Abhazia, regiuni separatiste proruse georgiene cărora Rusia le-a recunoscut independenţa, nu vor beneficia de avantajele comerciale legate de AA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici