ANALIZĂ: Dosarele judiciare stânjenitoare ale lui Nicolas Sarkozy

Sarkozy este citat în şase dosare care-i pot bloca revenirea în politică, între care acuzaţii de finanţare de către Libia a campaniei prezidenţiale din 2007, arbitrarea unui litigiu în favoarea omului de afaceri Bernard Tapie şi scandalul facturilor false implicând firma Bygmalion.

373 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Dosarele judiciare stânjenitoare ale lui Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia franceză de ştiri prezintă toate cele şase dosare judiciare în care este citat fostul şef al statului francez:

- BYGMALION, O "AFACERE CU CONTURI DE CAMPANIE"?

Judecători specializaţi în domeniul financiar anchetează de la 27 iunie deturnări de fonduri în cursul campaniei prezidenţiale a lui Nicolas Sarkozy dn 2012. Cheltuielile care depăşesc plafonul legal autorizat ar fi fost imputate de către firma Bygmalion partidului UMP al fostului preşedinte şi nu conturilor de campanie ale acestuia.

- ACUZAŢII DE FINANŢARE DIN LIBIA

Judecători anchetează de la începutul lui aprilie 2013 acuzaţii privind o finanţare a campaniei prezidenţiale din 2007 a lui Sarkozy de către regimul fostului dictator libian Muammar Kadhafi. Unii dintre foştii demnitari libieni au invocat această finanţare, fără să furnizeze elemente de probă, alţii au dezminţit.

- PRESUPUS TRAFIC DE INFLUENŢĂ

Într-o anchetă asupra dosarului libian, o conversaţie telefonică purtată de către Sarkozy şi avocatul său a determinat justiţia să lanseze o anchetă, pe 26 februarie, pentru trafic de influenţă şi încălcarea secretului instrucţiei. Sarkozy este suspectat că a încercat să obţină informaţii despre o procedură care-l viza, de la un magistrat de rang înalt, în schimbul promisiunii unei intervenţii pentru un post "de prestigiu" la Monaco. Fostul şef al statului francez a fost reţinut preventiv în acest caz marţi, iar avocatul său a fost reţinut de luni, alături de doi magistraţi de rang înalt.

- ARBITRAJ FAVORABIL LUI TAPIE

Acest arbitraj a condus la o sentinţă prin care Bernard Tapie a primit suma de 403 milioane de euro, în iulie 2008, în cadrul soluţionării unui litigiu cu Banca Crédit Lyonnais privind revânzarea firmei Addidas. Magistraţii suspectează că este vorba despre un "simulacru de arbitraj" în vederea favorizării omului de afaceri, cu o undă verde din partea Executivului. Cinci persoane au fost inculpate pentru "escrocherie în grup organizat", inclusiv Bernard Tapie, unul dintre judecătorii-arbitru şi fostul director de Cabinet de la Ministerul Economiei.

- SONDAJE DE LA PALATUL ÉLYSEE

Un judecător anchetează natura contractelor încheiate - fără licitaţie - între Palatul Élysée şi nouă institute de sondare a opiniei publice, în mandatul de cinci al lui Nicolas Sarkozy (2007-2013), prin societatea Publifact aparţinând unui consilier al preşedintelui, Patrick Buisson.

- MITINGUL DE LA TOULON

O anchetă pentru deturnare de fonduri publice a fost deschisă în octombre 2013 de către Parchetul din Paris asupra finanţării unui miting al lui Nicolas Sarkozy la Toulon (sud), la sfârşitul lui 2011. Acest miting nu a fost înscris la capitolul de cheltuieli din campanie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici