ANALIZĂ: Populistul Viktor Orban, marele favorit al alegerilor din Ungaria

Partidul conservator al lui Viktor Orban este prezentat ca învingător sâmbătă, cu o zi înaintea alegerilor legislative din Ungaria, dar nimic nu arată că această victorie preconizată îi va mai permite să conducă ţara ca un stăpân.

567 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Populistul Viktor Orban, marele favorit al alegerilor din Ungaria

ANALIZĂ: Populistul Viktor Orban, marele favorit al alegerilor din Ungaria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Marile partide aflate în cursă şi-au intensificat eforturile sâmbătă pentru mobilizarea alegătorilor.

"Ştiu că suntem favoriţi", a declarat Orban, în vârstă de 50 de ani, în ultimul miting din campanie, sâmbătă, la Debrecen (est).

Însă "meciul începe la ora (locală) 6.00 (duminică, 7.00, ora României) cu scorul 0-0. Singurul lucru care contează este ceea ce se va întâmpla între orele 6.00 şi 19.00", a continuat acest pasionat de fotbal, care a efectuat un "presing", în ultimele zile, în vederea mobilizării susţinătorilor, de teamă că aceştia ar putea considera victoria ca şi obţinută şi nu s-ar mai prezenta la vot.

"Vom câştiga şi vom fi din nou în măsură să respirăm, să ne regăsim libertatea", a declarat la rândul său Ferenc Gyurcsany, un fost premier socialist (2006-2009) şi unul dintre liderii alianţei de stânga, în faţa a aproximativ 200 de persoane reunite într-un cartier de imobile datând din perioada comunistă, la Budapesta.

Însă, potrivit sondajelor prezentate de cinci mari institute, Fidesz nu poate pierde duminică, fiind creditat cu 46-51% din voturi, în timp ce alianţa de stânga - slab organizată şi puţin vizibilă în campanie - ar obţine 21-31% din voturi.

Partidul de extremă dreapta Jobbik, care şi-a "îmblânzit" imaginea cu un anumit succes, este creditat cu 15-21% din intenţiile de vot.

"Sondajele contează mai puţin, oamenilor le este frică să-şi exprime opţiunile", a declarat pentru AFP Attila Mesterhazy, candidatul socialist pentru postul de premier.

Mulţumită majorităţii de două treimi dintre deputaţi, Fidesz a promulgat peste 850 de legi începând din 2010 şi a acaparat toate instituţiile puterii şi care asigură echilibrul în ţară, ca de exemplu, media, justiţia, dar şi economia şi cultura.

Este vorba despre o preluare tentaculară a controlului, pe care nici manifestaţiile populare din perioada 2011-2012 şi nici îndemnurile la ordine din partea Bruxelles-ului nu au reuşit să o descurajeze, apreciază analiştii.

Rezultatul este o Ungarie - membră a Uniunii Europene (UE) începând din 2004 - care este polarizată aşa cum nu a mai fost din perioada comunistă. Fidesz a acaparat inclusiv simbolurile naţionale, astfel încât cine se pronunţă împotriva partidului este sau poate să fie acuzat că trădează ţara.

- Majoritate de două treimi sau nu?

Toate discursurile de campanie ale lui Viktor Orban s-au concentrat asupra reducerii populiste cu aproximativ 20% a preţurilor la energia de uz casnic. El şi-a atribuit, astfel, relansarea economică (1,2% în 2013), în pofida faptului că aceasta se bazează pe recoltele excepţionale obţinute în sectorul agricol.

Orban şi-a lăudat lupta împotriva presupusei lăcomii a companiilor străine, supuse - cu excepţia constructorilor de automobile - la plata unor taxe dure. Investiţiile directe s-au prăbuşit, din acest motiv.

Principala întrebare este dacă Fidesz va obţine sau nu, din nou, o "super-majoritate", subliniază politologii. Refacerea circumscripţiilor electorale în favoarea sa ar urma să uşureze acest rezultat. În 2010, partidul a obţinut 52,7% din voturile exprimate.

"O majoritate de două treimi ar fi o victorie atât de încurajatoare (...), astfel încât vom putea să ne gândim că noi, ungurii, suntem capabili de orice", a declarat cel mai puternic om din ţară pentru Magyar Nemzet.

În cazul în care eşuează în atingerea acestui obiectiv, Fidesz va fi nevoit să negocieze cu opoziţia, iar dezbaterea va apărea din nou în viaţa politică ungurească, apreciază politologii.

"Voturile indecişilor vor merge mai degrabă către stânga decât către Jobbik, care şi-a mobilizat deja cea mai mare parte a electoratului", a declarat pentru AFP Endre Sik de la Institutul Tarki. Un număr de 106 din cei 199 de deputaţi vor fi aleşi pe plan local, iar ceilalţi pe liste la nivel naţional ale partidelor.

Iar ponderea indecişilor este mare, de aproximativ 40%, potrivit sondajelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici