ANALIZĂ: Principalele recomandări privind reformarea procedurilor NSA

Raportul comisiei prezidenţiale privind activităţile Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA) recomandă revizuirea în profunzime a programelor de supraveghere şi îmbunătăţirea cooperării în materie de informaţii între SUA şi ţările aliate.

154 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Principalele recomandări privind reformarea procedurilor NSA

ANALIZĂ: Principalele recomandări privind reformarea procedurilor NSA

Agenţia France-Presse prezintă principalele puncte ale raportului:

Transparenţă sporită

Experţii recomandă modificarea practicilor de colectare a informaţiilor, în special procedurile Tribunalului pentru Informaţii Externe (FISC), instanţa secretă care emite mandatele de monitorizare în domeniul online.

"Trebuie să existe o tendinţă mai puternică spre transparenţă, pentru a le permite americanilor şi reprezentanţilor aleşi ai acestora să identifice meritele acestor programe pentru securitatea lor", precizează Comisia, recomandând crearea unui nou oficiu pentru protejarea vieţii private şi a libertăţilor civice.

Reformarea NSA

Experţii recomandă reformarea NSA, inclusiv confirmarea de către Senat a numirii directorului Agenţiei pentru Securitatea Naţională, care ar trebui să fie un civil. Funcţia este deţinută în prezent de generalul Keith Alexander. În plus, experţii propun ca principalul scop al NSA să fie spionajul extern.

Protecţia datelor

"Agenţiile guvernamentale nu trebuie să aibă dreptul de a colecta şi a stoca informaţii personale despre indivizi", precizează experţii, subliniind că astfel de date trebuie păstrate de entităţi terţe.

Spionarea cetăţenilor străini

Conform Comisiei, Washingtonul trebuie să analizeze posibilitatea încheierii de acorduri privind schimbul de informaţii cu ţările aliate.

În privinţa spionării liderilor politici străini, specialiştii recomandă analizarea efectelor acestor activităţi asupra relaţiilor diplomatice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici