Ancheta americană privind scrisorile cu antrax din 2001 a fost finalizată oficial

Ancheta federală privind scrisorile otrăvite cu antrax, care au provocat moartea a cinci persoane în 2001 în Statele Unite, şi al căror autor s-a sinucis, a fost oficial finalizată, au anunţat vineri autorităţile americane.

401 afișări
Imaginea articolului Ancheta americană privind scrisorile cu antrax din 2001 a fost finalizată oficial

Ancheta americană privind scrisorile cu antrax din 2001 a fost finalizată oficial (Imagine: Mediafax Foto)

Ancheta, denumită "Ameritrax", este cea mai vastă din Statele Unite într-un caz de atentat bacteriologic, au declarat într-un comunicat comun Departamentul de Justiţie, poliţia federală (FBI) şi serviciul de anchetă al Poştei.

Ancheta a conchis că autorul scrisorilor "Bruce Ivins a acţionat singur pentru a concepe şi executa aceste atentate", potrivit comunicatului.

Justiţia americană a conchis în august 2008 că Ivins, în vârstă de 62 de ani, un om de ştiinţă al administraţiei americane care a luat parte la investigaţii, era singurul responsabil de trimiterea scrisorilor otrăvite. Ivins s-a sinucis cu puţin înainte ca justiţia să îşi anunţe concluziile.

Un rezumat al anchetei este disponibil pe Internet, pe site-ul Departamentului de Justiţie, iar FBI a publicat 2.700 de pagini din cadrul investigaţiei.

Pe lângă cele cinci persoane decedate, 17 persoane au fost contaminate cu praf alb care conţinea bacilul cărbunelui, o bacterie care generează o boală ce poate deveni rapid mortală, manifestată prin infecţii cutanate severe şi dificultăţi respiratorii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici