Ancheta judiciară asupra morţii lui Litvinenko ar putea să fie abandonată

Ancheta judiciară privind moartea opozantului rus Aleksndr Litvinenko în Marea Britanie poate să fie abandonată din cauza imposibilităţii examinării unui eventual rol al statului rus, a anunţat vineri coronerul, magistratul însărcinat cu aceste investigaţii.

186 afișări
Imaginea articolului Ancheta judiciară asupra morţii lui Litvinenko ar putea să fie abandonată

Ancheta judiciară asupra morţii lui Litvinenko ar putea să fie abandonată

După ce Guvernul britanic i-a cerut magistratului Robert Owen să nu utilizeze în mod public anumite documente, acesta a apreciat că riscă să nu fie în măsură să procedeze la o anchetă "completă" şi "justă asupra circumstanţelor morţii" lui Litvinenko.

Apreciind că problema eventualei implicări a Rusiei "este de o importanţă crucială", el a subliniat că îndepărtarea anumitor elemente este "un subiect grav de îngrijorare" pentru el.

Audierile în cadrul unei anchete judiciare sau "inquest" care vizează stabilirea circumstanţelor exacte ale unui deces în caz de moarte violentă sau neexplicată sunt publice, iar elementele anchetei sunt examinate public.

Însă Ministerul britanic de Externe i-a cerut magistratului să nu dezvăluie în cadrul procedurii, care urmează să înceapă în această toamnă, anumite elemente, invocând securitatea naţională.

Ancheta judiciară ar putea, deci, să fie înlocuită cu un alt tip de investigaţii, care să permită examinarea cu uşile închise a acestor documente, a sugerat Owen.

Contactat de AFP în legătură cu acest caz, un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat pur şi simplu că va "studia cu atenţie" concluziile coronerului.

Văduva lui Aleksandr Litvinenko, Marina, s-a declarat "consternată" de această decizie, potrivit unui comunicat emis de avocaţii săi.

"Doamna Litvinenko este absolut consternată de decizia coronerului de a abandona căutarea adevărului în privinţa responsabilităţii statului rus în moartea soţului său", se arată în comunicat.

"Consecinţa deciziei adoptate astăzi (vineri) este protejarea celor care şi-au asumat responsabilitatea de a ordona asasinarea unui cetăţean britanic pe o stradă din Londra şi de a permite Guvernului rus să se repoziţioneze în spatele unei cereri de respectare a secretului din partea (şefului diplomaţiei britanice) William Hague cu susţinerea premierului David Cameron", îşi exprimă văduva regretul.

Un prieten al familiei Litvinenko, Aleks Goldfarb, a calificat această evoluţie ca "profund îngrozitoare".

"Pe de altă parte, în ceea ce priveşte Guvernul britanic, acest lucru revine la a recunoaşte că statul rus este vinovat (...). În sine, este o victorie pentru Marina", a apreciat el.

Aleksandr Litvinenko, la vârsta de 43 de ani, un transfug FSB (serviciile ruse de informaţii) refugiat în Marea Britanie, a băut ceai, în noiembrie 2006, cu Andrei Lugovoi, un agent secret rus, şi omul de afaceri Dmitri Kovtun, într-un hotel londonez. El a murit la puţin timp după aceea, din cauza unei otrăviri cu poloniu, o substanţă radioactivă.

Lugovoi şi Kovtun au lăsat urme de radioactivitate pe drumul de întoarcere în Rusia.

Potivit avocatului văduvei sale, Litvinenko lucra pentru serviciile secrete britanice în momentul morţii. Familia sa crede că a fost ucis din ordinul Kremlinului.

Cazul Litvinenko este un subiect de contencios între Londra şi Moscova, din cauza refuzului Rusiei de a-l extrăda pe Aleksandr Lugovoi, considerat de către anchetatorii britanici principalul suspect în asasinat.

Acesta, în prezent deputat în Rusia, a anunţat că nu va participa la ancheta judiciară.

Ancheta urma iniţial să înceapă în mai, dar deschiderea acesteia a fost deja amânată în octombrie, autorităţile ruse şi britanice întârziind să furnizeze anumite elemente solicitate.

În urmă cu câteva luni, avocatul văduvei lui Litvinenko a acuzat Marea Britanie că păstrează secrete informaţii cu privire la moartea lui Aleksandr Litvinenko cu scopul de a nu afecta acorduri comerciale cu Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici