Anchetă oficială. Ştirea despre femeia care a născut 10 bebeluşi, falsă. Sunt luate măsuri împotriva redacţiei care a născocit povestea

  • Ştirea conform căreia o femeie de origine sud-africană a născut 10 bebeluşi la începutul acestei luni, nu este adevărată.
  • Testele medicale arată că doamna Gosiame Sithole nici măcar nu a fost însărcinată recent.
  • Povestea a atras suspiciuni după ce Pretoria News nu a reuşit iniţial să dezvăluie spitalul în care s-au născut bebeluşii şi o serie de spitale din Gauteng au ieşit să nege implicarea lor.
1240 afișări
Imaginea articolului Anchetă oficială. Ştirea despre femeia care a născut 10 bebeluşi, falsă. Sunt luate măsuri împotriva redacţiei care a născocit povestea

O anchetă oficială a constatat că ştirea conform căreia o femeie de origine sud-africană a născut 10 bebeluşi la începutul acestei luni, nu este adevărată, informează BBC.

Niciun spital din provincia Gauteng nu deţine o evidenţă a naşterii celor zece copii, menţionează guvernul provincial.

Testele medicale arată că doamna Gosiame Sithole nici măcar nu a fost însărcinată recent.

Tatăl presupuşilor bebeluşi, în vârstă de 37 de ani, este ţinut în observaţie medicală şi va primi sprijin psiholog.

Datele anchetei nu precizează motivele pentru care a fost născocită această poveste.

Independent Online (IOL), grupul de media care a făcut publică această poveste, a continuat să susţină că Gosiame Sithole a născut pe data de 7 iunie la Spitalul Academic „Steve Biko” din capitala Pretoria, spunând că personalul medical este prost pregătit.

Jurnaliştii au acuzat spitalul şi autorităţile provinciale de sănătate spunând că încearcă să acopere neglijenţa medicală. În ultima declaraţie, redacţia a precizat că informaţiile anchetei sunt „false, neîntemeiate şi servesc doar la întinarea bunei reputaţii a spitalului şi a guvernului provincial Gauteng”.

Se vor lua măsuri legale împotriva redacţiei şi a redactorului-şef al Pretoria News, Piet Rampedi.

  • Cum a fost născocită povestea?

Doamna Sithole, care are gemeni în vârstă de şase ani, şi partenerul ei, Teboho Tsotetsi locuiau în Thembisa, un oraş cu mulţi rezidenţi ai clasei muncitoare din provincia Gauteng, lângă Johannesburg.

Potrivit IOL, ei frecventau aceeaşi biserică ca şi Rampedi, unde li s-a prezentat în decembrie. În mai, se presupune că ar fi intervievat cuplul care a spus că aşteaptă opt bebeluşi, o sesiune fotografică arată că doamna Sithole pare gravidă.

Naşterea unei surprize de 10 bebeluşi a fost anunţată de Pretoria News pe 8 iunie, citându-l pe Tsotetsi drept sursă. Ulterior, bărbatul a spus că a primit mesaje din partea soţiei sale care i-a spus că a născut 10 bebeluşi, adăugând că spitalul nu i-a permis din cauza restricţiilor coronavirusului.

Rampedi s-a bazat, de asemenea, pe mesajele WhatsApp şi nu a primit confirmarea de la spital.

Primarul a confirmat apoi naşterile, atunci când alte puncte de contact, inclusiv BBC, au publicat povestea, dar un purtător de cuvânt al guvernului a spus ulterior că politicianul a avut doar cuvântul familiei şi că nimeni nu a văzut încă copiii.

Mulţi oameni au donat pentru cuplu şi pentru bebeluşii lor, denumiţi „Thembisa 10”, inclusiv 50.000 de lire sterline au fost donaţi din partea preşedintelui IOL, Iqbal Survé.

Dar povestea a atras suspiciuni după ce Pretoria News nu a reuşit iniţial să dezvăluie spitalul în care s-au născut bebeluşii şi o serie de spitale din Gauteng au ieşit să nege implicarea lor.

La zece zile după presupusele naşteri, redacţia a făcut acuzaţiile împotriva spitalului unde au fost născuţi presupuşii bebeluşi.

Cuplul a ieşit din „lumina reflectoarelor” după ce domnul Tsotetsi a raportat dispariţia soţiei sale şi a cerut oamenilor să oprească donaţiile.

Între timp, asistenţii sociali au reuşit să o găsească pe doamna Sithole şi a fost internată la spital pentru teste vinerea trecută, spun autorităţile provinciale Gauteng.

O notă divulgată, văzută de News24, susţine că Rampedi şi-a cerut recent scuze faţă de redacţie (IOL) pentru „dauna reputaţională” pe care povestea a cauzat-o, spunând că ar fi trebuit să o trateze mai degrabă ca o piesă de investigaţie, decât ca o „poveste bună”.
 

CITEŞTE ŞI: Record de bebeluşi veniţi pe lume simultan. O femeie a născut 10 copii

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici